1 milyar 871 milyon'luk kaynak ayrılan

Maarif Vakfı hakkında bilinmeyenler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Maarif Vakfı hakkında bilinmeyenler
Abone ol
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Maarif Vakfına 2022 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 1 milyar 871 milyon 857 bin Türk lirasına kadar kaynak aktarılabileceği ifade edildi. Bu gelişmenin ardından vakfa ait birçok detay merak ediliyor.

Türkiye Maarif Vakfı’nın sitesine baktığımızda vakıf kendisini Türkiye'nin uluslararası eğitimde dünyaya açılan kapısı olarak tanımlıyor. 17.06.2016 tarihli 6721 sayılı kanun ile kurulan Türkiye Maarif Vakfının önemli bir özelliği; yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti adına Milli Eğitim Bakanlığı dışında doğrudan eğitim kurumu açma yetkisine sahip tek kuruluş olması.

Kâr amacı gütmeyen, kamu yararına çalışan bir kuruluş olduğunu belirten Türkiye Maarif Vakfı, her ülkede okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar etkin olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

17 Haziran 2016 tarihinde Meclis’te Türkiye Maarif Vakfı kurulmasına ilişkin 6721 sayılı yasa kabul edildi. Yasa içeriğine göre vakfın, “Yurt dışında insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek…” görevleri bulunuyordu.

Kadir Sev soL gazetesindeki yazısında vakfa dair incelemelerde bulunmuştu. Yazımızda bu incelemeden de alıntılarda bulunacağız.
Yasanın yürürlüğe girmesi ile beraber; Türkiye Cumhuriyeti’nin örgüt yapısı dışında, özel yetkilerle donatılmış ayrıcalıklı bir yapı kurulmuş oldu.

O zamana dek Türkiye Cumhuriyeti adına başka ülkelerde doğrudan eğitim kurumu açma yetkisi sadece Milli Eğitim Bakanlığı’na aitti. Bu yasayla birlikte bu vakıf da bu ayrıcalıktan faydalanma imkanına sahip oldu.

Olayın daha ilginç tarafı ise yurt dışındaki bir şehirde Maarif Vakfı’nın eğitim-öğretim kurumu bulunuyor ise Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere herhangi bir kamu kurumunun benzer amaçla birim kurmasının yasak olması. 

Maarif Vakfı, bu denli önemli yetkileri ve ayrıcalıkları bulunan bir yapı; ayrıca vakıf statüsünde olduğu için kamu kurumlarının uymak zorunda olduğu kurallara da takılmıyor. Sev’in yazısında belirttiğine göre Devlette kayıtları yok. İnternet sitesinde bütçe, bilanço, faaliyet raporu, Vakıflar Genel Müfettişlerinin ya da Vakıf Denetim Kurulu denetçilerinin düzenlediği raporlar da yayımlanmıyor. Yani vakfın işleyişi hakkında pek bir bilgi verilmiyor.

Sadece FETÖ okulları yok

Yine yazıda belirtilene göre; Fuat Oktay’ın verdiği okul sayısıyla, Maarif Vakfı tanıtım kitapçığındaki sayılar karşılaştırıldığında ortaya çıkan sonuç sadece FETÖ’ye ait okulların devir alınmadığı oluyor. Oktay yaptığı açıklamada FETÖ’den 213 okulu devraldıklarını belirtiyor. Maarif Vakfının kitapçığında ise 332 okul olduğu yazılı. Arada 119’luk bir fark bulunuyor. 
15 Temmuz tarihinde açıklamada bulunan Maarif Vakfı Başkanı da, 43 ülkede 333 okulları olduğunu; 19 ülkedeki 214’ünün FETÖ’den alındığını ifade etti.
Burada yazarın vardığı sonuç buralarda başka cemaatlerin okullarının da bulunması ve şimdi onların okullarına el konulması durumu.
Kendilerine yardımcı olmayan ülkelerin olduğunu söyleyen Fuat Oktay, sadece ABD’de 200 okulun bulunduğunu ve hiçbirini geri alamadıklarını belirtiyor.

Kurucular AK Parti’li

Vakfın yönetiminde, mütevelli heyetinde ve denetim kurulunda AK Parti ile ilişkili birçok isim yer alıyor. Bunlar arasında 22. Dönem AK Parti İzmir Milletvekili Zekeriya Akçam, 23. Dönem AK Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan, 27. Dönem AK Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili adayı Tuğba Işık Ercan, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, 24. Dönem AK Parti Adıyaman Milletvekili Muhammed Murtaza Yetiş gibi isimler bulunuyor.
Maarif Vakfı’nın ekonomik durumu

Vakfa Haziran 2016'da 90 milyon, Ağustos 2017'de 241 milyon, Haziran 2018'de 351 milyon, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 541 milyon lira aktarılmıştı. 2020’de de 684 milyon liranın aktarılmasıyla toplam 1.907 milyon TL’lik bir para aktarılmış oldu. 
Eğitim faaliyetlerine 67 ülkede devam eden vakfın, mülkiyetinde ya da kullanımında 332 eğitim kurumu; 42 öğrenci yurdu ve on binlerce öğrencisi olan devasa bir yapısı bulunuyor. Salgın döneminde uzaktan eğitim verilmeye başlanan dönemde bile 32 ülkede 40 bin öğrencileri vardı.


Yorum Yazın