Korsan yayın izleme demek kolay! Halkın yasal yayınlara yetecek parası var mı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Korsan yayın izleme demek kolay! Halkın yasal yayınlara yetecek parası var mı?
Abone ol
Acun Ilıcalı korsan yayın izleyenlere ‘hırsız’ dedi. Peki, kaçak yayın izleyenler bunu hak yemek için mi yapıyor yoksa zorunda mı kalıyor?

Oğuz Büber – Muhalif Analiz

Ünlü televizyoncu Acun Ilıcalı geçtiğimiz hafta verdiği bir röportajda kaçak yayınlara ilişkin fikirlerini söyledi. Kendisi de Exxen platformunun sahibi olan Ilıcalı, korsan yayın izleyenlere sert sözler sarf etti.

Ilıcalı’nın ifadelerinin tamamı şöyleydi:

"Futbolla ilgili olan bölümde korsan yayın var. Küçükken ben maçlarda eğer kendi evimde yoksa gidip amcamda seyrediyordum. Korsan yayın yoktu. Tanıdığımızın evinde seyrederdik. Bazen Twitter’da hırsızlığı insanlar meşrulaştırma derdindeler. Kardeşim gayet basit, korsan yayın hırsızlık. Ayrıca günahtır, haramdır, suçtur. Acun çok pahalı diyorlar. Biz küçükken de pahalıydı bunlar. Ben amcama ya da kahveye gidiyorduk maç izlemeye. Sen evinde seyredeceksin diye kulübünden de çalıyorsun. Boş ver bizi, ben para kaybedip üzülmem. Kulüplerinizden çalıyorsunuz. Bu iş bana göre net olarak cezalandırılması lazım. Marketten bir şey çalmadan farkı yok. Cezaların caydırıcı olması lazım. Hapis cezası değil ama para cezası olması lazım. Emniyet cezasından gittiğinde para cezası oluyor, bunun da olmalı. Bu bir hırsızlıktır. Korsan yayın gitsin arada sağdan soldan bir şey çalsın, aynı suç." 

Acun Ilıcalı ifadelerinde korsan yayın izlemeyi marketten bir ürün çalmakla eş tutarak oldukça ağır bir söylemde bulunuyor. Peki insanlar keyfi olarak mı yasal yayınlar kullanmayı tercih etmiyor? Yani Ilıcalı’nın tabiri ile hırsızlık yapıyorlar? Türkiye’de tuttuğu takımı ya da uluslararası herhangi bir takımın maçını izlemek isteyen vatandaşların ekonomisi bu duruma elveriyor mu?

 

Tuttuğunuz takımın maçlarını düzenli olarak izlemek istiyorsunuz diyelim. Bunun için Bein Sports’tan yararlanmanız gerekiyor. Ki abonelik almak istediğinizde hesaplı olması açısından senelik olarak ödeme yapmanız gerekiyor. Çünkü senelik aldığınızda aylık 200 TL iken, taahhütsüz olarak aylık almak istediğinizde 290 TL oluyor. Kampanyalı olan avantajlı paketinizi aldınız ve 200 TL X  12 = 2400 TL ödemeniz gerekiyor. Bu fırsat ile sadece takımınızı ve Türkiye Ligini değil Premier Lig ve Bundes Liga gibi dev ligleri de izleme hakkına sahip olabiliyorsunuz.

Bir taraftar olarak takımınızı sadece ligde değil, Avrupa serüveninde de seyretmeyi istemek en büyük hakkınız. 

Yıllar yıllar önce takımların Avrupa maçları karasal yayın üzerinden herkese açık olarak yayınlanırdı. Şimdi ise Avrupa maçlarını, lig maçlarını satın aldığınız yayıncı üzerinden izleme şansınız bile yok. 

Aklınıza şu gelebilir: “Ne kadar ise ödeyeyim, kafam karışmasın. Tek platform üzerinden izleyeyim.”

Ne yazık ki artık böyle bir imkanınız bulunmuyor. Takımınız Avrupa maçlarını izlemek istiyorsanız Bein Sports’dan ayrı olarak, “Korsan yayının hırsızlıktır” diyen Acun Ilıcalı’nın Exxen Platformu’ndan abonelik almanız gerekiyor.

Exxen Platformu da aylık ve yıllık abonelikler fiyat farkı uyguluyor. Yanı sıra reklamlı ve reklamsız olarak da bir fark yansıtılmakta. Parasını ödediğiniz bir serviste reklam ne alaka dediğinizi duyar gibiyim. Fakat ödeme yapsanız da kavuştuğunuz ayrıcalık yayın kalitesi değil sadece maçı izlemek oluyor.

Gelelim fiyatlara. Daha uygun olması açısından Reklamlı ve Yıllık Paket seçtiğinizde aylık 157 liralık bir rakama tekabül ediyor. Bu fiyat yıllık olarak bakıldığında ise 1884 TL ediyor.

Takımınızın bir yıl boyunca sürecek lig maçları için 2400 TL, Avrupa maçları için ise 1884 TL ödediniz. Toplamda ise bu rakam 4.284 lira yapıyor.

 

Artık her spor müsabakasını bu iki paketle izlerim derseniz de yanılmanız olası. Takımınızın hazırlık maçları bir o platformda, bir bu platformda karma olarak yayınlanacak. Ya da dünyaca ünlü farklı ligler diğer platformlarda yer alacak.

Edinebileceğimiz platformlar arasında yayın kalitesi ve ekibi olarak en kaliteli platform ise S Sports. İspanya ve İtalya gibi iki büyük futbol liginin yayın haklarının yanı sıra basketbolla ilgiliyseniz dünyanın en popüler iki basket ligi NBA ve Euroleague de bu kuruluşta. Milli Takım karşılaşmaları ve Formula 1’i de ekstra olarak sayabiliriz.

Platformun en dikkat çekici yanı ise birçok kaliteli lig ve iyi yayın kalitesine karşın fiyatının rakiplerine oranla oldukça düşük olması. 

Şu anda 370 TL gibi bir rakama yıllık S Sport üyesi olabiliyorsunuz. Bu oran rakiplerinin ortalama olarak 2 aylık ödemesine eş değer.

Arada büyük bir uçurum var. 

Sporseverler, özellikle futbolseverlerin en büyük isteği tüm müsabakaların tek bir platform üzerinde toplanması ya da sürekli ekstra ödemeler çıkartmayacak bir sistem geliştirilmesi olacaktır. 

Statta locadan izleyebilme imkanı olan taraftarlara bu rakamlar düşük gelebilir.

Ama yılda sayılı olarak ve zar zor maça gidebilen futbolseverler için bu fiyatlar yüksek düzeyde kalmaktadır. 


Yorum Yazın