Kızılay Başkanı Kerem Kınık’tan Seyit Rıza anması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kızılay Başkanı Kerem Kınık’tan Seyit Rıza anması
Abone ol
Tartışmaların odağındaki Kızılay Başkanı Kınık'ın eski bir sosyal medya paylaşımı da gündem yaratacak cinsten. Kınık'ın Seyit Rıza hakkında attığı “Evlad-ı Kerbelayız” temalı tweet'in özellikle Cumhur ittifakının ortağı MHP tabanı tarafından nasıl değerlendirileceği merak konusu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üçüncü gününde Kızılay’ın AHBAP Derneği’ne 46 milyon lira karşılığında çadır sattığı ortaya çıkarmıştı. Bu gelişme Kızılay’a yönelik olarak büyük tepkilere sebebiyet vermişti. 

Deprem sonrasında bölgeye çadır tedarik etmek yerine AHBAP Derneği’ne satış yapılması sonucunda Kızılay’da en çok eleştirenler arasında Başkan Kerem Kınık gelmişti.

Konunun sıcaklığı gündemi meşgul etmeye devam ederken Kerem Kınık’ın şimdi de geçmişe dair şaşırtan bir paylaşımı ortaya çıktı.

Kınık 4 Haziran 2012 tarihli paylaşımında, son sözleri hasthag’ini kullanarak, “Evlad-ı Kerbelayız! Bi hatayız! Ayıptır! Günahtır! Seyit Rıza Dersim” ifadelerine yer veriyor.

Seyit Rıza, Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı ilk isyanlardan biri olan Dersim Ayaklanması’nın lideriydi. Rejime karşı olan bu isyan sonrasında hakkında idam kararı verilerek asılmıştı. Böyle bir ismi anma tweeti atması birçok sosyal medya kullanıcısının da dikkatini çekti ve Kınık’ı eleştiren paylaşımlarda bulundular.

 

 Seyit Rıza kimdir?

Seyit Rıza veya Pir Seyit Rıza (1863, Lirtik, Ovacık, Dersim Vilayeti – 15 Kasım 1937, Elazığ, Türkiye), Alevi-Zaza Dersim Vilayeti’ndeki Şeyh Hasanlılar aşiretine mensup 1937–1938 Dersim İsyanı'nın lideri.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönemlerinde rejime karşı çıkarılan isyanlardan biri olan Dersim İsyanı'nın liderlerinden olması sebebi ile idam edilen bir aşiret önderiydi. Hakkında devletin köylülere dağıttığı toprakları zor kullanarak üstüne geçirdiği, sıcak savaş sonrası bölgeye hizmete gelen şehir yapılanması uzmanlarına karşı yöre halkını kışkırttığı gibi birçok iddia bulunmaktadır.


Yorum Yazın