İngiltere’deki büyük gıda skandalı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İngiltere’deki büyük gıda skandalı
Abone ol
Uzmanlar, İngiliz beslenme düzeninin yarısından fazlasının kalp krizi ve felçle bağlantılı olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Bu beslenme düzenindeki en büyük pay da aşırı işlenmiş gıdaların...

Muhalif Özel – Oğuz Büber

Tuz ve şeker oranı yüksek olan birçok popüler atıştırmalıkta kullanılan aşırı işlenmiş gıdaların incelenmesi sonucunda; bunların kardiyovasküler hastalık riskini %24 artırdığını ortaya çıktı.

Yoksul bölgelerde sağlıklı ve taze ürünler bulmanın imkansıza yakın olduğu bilgisi de diğer ortaya çıkan sonuçlardan.

Konunun uzmanlarından gıda kampanyacısı Henry Dimbleby: “Bu bir uyandırma çağrısı olmalı." diyor. Hiçbir şey yapılmazsa Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) büyük bir zarara uğrayacağını belirtiyor.

İngiltere özellikle aşırı işlenmiş gıdalar açısından kötü durumda.

Gıdaların işlenmesinde zararlı şeylerin ortaya çıkması en büyük felaket. Beslenme düzenine bağlı hastalıklar bulaşıcı olmayan hastalıkların en büyük nedenidir. İnsanların işsiz kalması ve ekonomi üzerindeki büyük engel oluşturması da cabası.

İngiliz Kalp Vakfı tıbbi direktörü Dr. Sonya Babu-Narayan şunları söylüyor: “Aşırı işlenmiş gıdalar (UPF) ile kardiyovasküler hastalıklar arasındaki bağlantılara ilişkin artan endişeler var.”

Bir TV doktoru olan Chris van Tulleken da: " Aşırı işlenmiş gıda tüketimini azaltacak insanlara acilen ihtiyacımız var." diyor.

Aşırı işlenmiş gıdalar ortalama Birleşik Krallık beslenme düzeninin %60'ını oluşturuyor. Yalnızca ABD bu oranı geçecek şekilde daha fazla tüketim sağlayan ülke. 

Bu  aşırı işlenmiş gıdalar; süpermarkette bulunan başta ekmek olmak üzere mağazadan satın alınan sandviçler, çorbalar ve cipsleri içeriyor.

Aşırı işlenmiş gıdalarda ayrıca lezzeti ve raf ömrünü artırmak için sağlıksız yapay katkı maddeleri de bulunuyor.

Bu ürünler genellikle evde yemek pişirmede kullanılmazlar fakat seri üretilen aşırı işlenmiş gıdaların satın alınması doğal malzemelerden daha ucuz hale gelir. Böylece daha fakir bölgelerdeki insanlar bunlara daha fazla talep gösterir.

Aşırı işlenmiş gıdaların lif oranı genellikle düşük olurken; meyve, sebze ve ev yapımı ekmek gibi taze gıdalarda bulunan besinlerden de yoksun olmaktadırlar. 

Amsterdam'daki Avrupa Kardiyoloji Derneği kongresinde sunulan 325.000 kişiyi kapsayan ve 10 çalışmanın incelenmesiyle elde edilen bir bulgu mevcut.

10.000 Avustralyalı kadın üzerinde yapılan araştırma, daha fazla aşırı işlenmiş gıda tüketenlerin yüksek tansiyona yakalanma olasılığının %39 daha fazla olduğunu gösteriyor.


Yorum Yazın