Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu cevapladı!

İmamoğlu’na siyasi yasak gelirse belediye başkanlığı düşecek mi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İmamoğlu’na siyasi yasak gelirse belediye başkanlığı düşecek mi?
Abone ol
İBB Başkanı İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret iddiasıyla, 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasına devam ediliyor. An itibariyle mahkemeye saat 16.00'ya kadar ara verildi. Herkesin aklına gelen ilk soru, ‘siyasi yasak’ gelmesi durumunda Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Belediye Başkanlığı görevi düşecek mi? Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu bu soruyu Muhalif için cevapladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, “Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkan ve üyelerine hakaret ettiği” iddiasıyla yargılandığı dava devam ediyor.

Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda saat 11.30’da başlayan duruşmada karar çıkması bekleniyor.

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü tekrarlayan savcı, İmamoğlu için en üst sınırdan (4 yıl 1 ay) hapis cezası ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'siyasi yasak' da içeren 53. maddesinin de uygulanmasını talep etti.

Reddi hakim talebini bir kez daha reddeden mahkeme, saat 13.15'te duruşmaya 16.00'ya kadar ara verdi.

Alınacak kararın siyasi yasak olabilme ihtimalini konunun uzmanı Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu’na sorduk. Eminağaoğlu’nun yanıtı şu şekilde:

“İstinaf incelemesi ve temyiz aşamaları bittikten sonra; ancak siyasi yasak uygulama konusu olabilir. Ceza verilince hemen infaz edilmez. Kararın kesinleşmesi beklenir. Burada da siyasi yasak; cezanın doğal sonucu oluyor zaten. Yasağın da uygulanması kararın kesinleşmesi halinde oluyor. “


Yorum Yazın