Prof. Dr. Ahmet Özer’den

İkinci tur için bazı öneriler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İkinci tur için bazı öneriler
Abone ol
14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu sona erdi ve Millet İttifakı üstünlüğü sağlayamadı. Muhalif yazarı Prof. Dr. Ahmet Özer ikinci turda Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanması için yapması gerekenleri sıraladı.

Muhalif Analiz

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimi tamamlandı. Cumhurbaşkanlığı için yarışan adaylardan hiçbirinin oy oranı yüzde 50’yi geçemediği için seçim ikinci tura kaldı.

İkinci turda Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışacaklar. İkinci turda yarışan ittifakların yapacağı hamleler ve seçim kampanyaları merak ediliyor. Özellikle Sinan Oğan’ın hangi ittifaka destek vereceği konuşuluyor.

Muhalif yazarı Prof. Dr. Ahmet Özer, ‘Millet İttifakı ikinci turu kazanmak istiyorsa neler yapmalı?’ bunun formülünü verdi:

 

1- Öncelikle Kılıçdaroğlu’na oy veren %45’i tekrar sandığa götürmek önemlidir. Çünkü ikinci turda katılım düşecektir.

 

2-Sinan Oğan önemli ama her şey demek değil. Tek başına seçimin kaderini belirleyemez. Çünkü Oğan, kendisine oy veren kitlenin tamamını istese de istediği adaya yöneltemez, ancak onun destek beyanı psikolojik üstünlük sağlama açısında işlev görebilir.

 

3-Beka söylemi boşa çıkarılmalı. Çünkü Erdoğan’ın bu manipülatif söylemi özellikle İç Anadolu ve Karadeniz’de karşılık buldu.

 

4-Sığınmacılar meselesi daha etkili gündeme getirilmeli ve nasıl gönderilecekleri konusunda seçmen inandırılmalı.

 

5-Genç seçmene doğrudan hitap edilerek, kalınacak ve yaşanacak bir ülke portresinin sözü inandırıcı bir biçimde verilmeli ve bir nevi vaatlerin altı doldurulmalı.

 

6-Hak, hukuk, adalet konusu etkili gündemleştirilmeli. AK Parti ve Erdoğan’a oy vermeyenlere başka, Erdoğan destekçilerine başka hukuk uygulanıyor. Milyonlarca insanın bu adaletsizliğe katlanmaması gerektiği örneklerle ortaya konulmalı.

 

7- Genel merkezdeki bazı kişi ve kişilikler her şeyi biliyor havasından çıkarak, halkı verdikleri oylardan dolayı suçlamak yerine anlamaya çalışmalı. Acaba nerde yanlış yaptık diyerek kendine sormalı ve bu yanlışları tekrarlamamalı.

 

8-38 vekil verilen partilerin oyları nerede, sorulmalı. Boş martavalla çuvalın dolmadığı ayan beyan ortaya çıkmıştır. Bunlardan oy gelmeyeceğini söyledik ama dinletemedik. Gerçek bütün çıplaklığı ile ortaya çıkmıştır. Şimdi alacaklar vekillerini gidecekler, size de hiçbir katkıları olmayacak!?

 

9-İkinci tur hem meclis çoğunluğu hem de Erdoğan’ın 4,5 puan önde bitirmesi ile zora girmiştir. Zor, ama imkansız değil. 

 

10-Her seferinde sandık güvenliği tamam deyip bu işi becermemekten bıktı insanlar. Koca bir parti dev bir organizasyon var elinizde niye yapamıyorsunuz? Beceremiyorsunuz ama yapabilecek nitelikli insanlara da yer ve değer vermiyorsunuz. Bu iş bir kişinin istifası ile geçiştirilemeyecek kadar önemlidir. Seçmen sandığa attığı oyun aynı ile sandıktan çıkacağına inanmalı ve güvenmeli. 

 

11-Son olarak şunu söyleyeyim: Asıl şimdi seferberlik ruhunu ve azmini gerektiren gündür. Morali bozulan kitleleri ve seçmeni motive etmek ve kazanma inancı ve umudunu yaratarak 28’ine kadar 7/24 çalışmak gerekir.


Yorum Yazın