İBB, AK Partili olduğu iddia edilen Manga’yı neden bu kadar çok seviyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İBB, AK Partili olduğu iddia edilen Manga’yı neden bu kadar çok seviyor?
Abone ol
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'un Fethi'nin 570. Yılı’nda Maltepe’de büyük bir kutlama gerçekleştirdi. Kutlamadan çok konuşulan ise tercih edilen müzik grubuydu. Herkesin aklında neden Manga sorusu vardı?

Muhalif Analiz

İstanbul'un Fethi'nin 570. Yıldönümünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Maltepe’de 29 Mayıs’a özel olarak gösteriler düzenledi.  Mehteran Gösterisi ve An Epic Symphony etkinliklerinin yanı sıra, günün asıl konuğu Rock grubu Manga idi.

Başta sosyal medya olmak üzere muhalif kesimden Manga tercihine büyük eleştiriler geldi.

Bunun sebebi ise grubun solisti Ferman Akgül’ün AK Parti ve iktidarla yakın olduğu düşüncesi.

Belediyeye kayyum mu atandı diyenlerden, Yavuz Bingöl ya da Alişan gelseydi daha iyiydi yorumuna kadar birçok mesaj paylaşıldı.

Açıkçası biz de merak ediyoruz neden Manga? Ama öncesinde neden AK Parti ile ilişkili olduğu düşünülüyor ona bir göz atalım.

En büyük ve en iddialı neden TOGG

Manga grubunun solisti Ferman Akgül’ün yerli araç TOGG’un tanıtımında 2 milyon lira aldığı öne sürülüyor.

Redd grubunun gitaristi Güneş Duru, sosyal medya hesabından Ferman Akgün’ün TOGG tanıtımdan 2 milyon lira aldığını iddia etmişti. Duru, TOGG'un önüne yatarak "çiğne beni çiğne" diye bağıran bir kişinin haberine, "Çakma rock starlardan biri tanıtımı için bir iki milyon alır, vatandaş altına yatar, bakanı yarışa kalkar…" yazmıştı.

Fikir beyan eden tek kişi ise Duru değildi. Rock müziğin başka bir tanınmış ismi Aylin Aslım, Güneş Duru'nun paylaşımını alıntılayarak şunları söylemişti:

"Kaç milyon aldığını bilmem, bilemem. Türk Rock camiası ‘kol kırılır, yen içinde kalır’cıdır. Ama burada bahsedilen kişi yıllardır AKP ile ‘iş’birliği yapan Manga’nın solisti Ferman Akgül’dür. Biz on yıldan fazla zamandır kara listelerdeyken bu niye bilinmesin? Her şey bir yere kadar."

Manga cephesinden bu ithamlara cevap olarak kutuplaştırmayı bırakın şeklinde söylemler gelse de bu sefer de ünlü Rapçi Şanışer’den bir yorum gelmişti.

Şanışer, MaNga'nın solisti Ferman Akgül’ün Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile çekilmiş bir fotoğrafını paylaşarak, "TOGG sürüşü yapınca AKP’li olmuyorsun, eyvallah. Böyle bir fotoğrafın varsa AKP’li oluyor musun? Yetiyor mu?" demişti.

Tüm bu yaşananlar sonrasında Ferman Akgül, kendisini eleştiren müzisyenler hakkında şikayetçi oldu. ‘Kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu' iddia eden Akgül, müzisyenleri mahkemede hesaplaşmaya çağırdı.

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Manga’ya sahne vererek belki siyaset üstü olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Ama Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na haksız bir şekilde cezalar verilmeye çalışılan ve çatışmaların yaşandığı bu dönemde siyaset üstü davranmak ne kadar mantıklı o da düşündürücü.

İBB’nin ne düşündüğünü net olarak bilemesek de; vatandaşların olaya siyasi olarak baktığı, Manga’yı ve Ferman Akgül’ü çok eleştirdikleri kesin olan kısım.

Konunun bir de teknik boyutu var.

Manga’nın popüler olduğu ve müziğinin Türk Rock’ına vurduğu seneler geçmişte kaldı. Hatta üzerinden bayağı da bir zaman geçti. 2000’li ve 2010’lu yılların popüler Manga’sı yok artık.

Z kuşağında geçmiş dönemin müziklerini sevenler elbet vardır ancak gençler nezdinde popüler olan müzik grupları ve sanatçılar çok farklı şu anda.

Manga; popüler değilken, artık başarılı değilken, ünü geçmişte kalmışken, yeni eserler veremiyorken tercih edilmesi mantıksız geliyor açıkçası.

Üstelik bunu yalnızca bu konser üzerinden söylemiyoruz. İBB Kültür tarafından yakın zamanda organize edilecek konserlerde de Manga ve Ferman Akgül sahne alacak.

Bu tercihlerin mantıklı bir sebebi de vardır belki. Varsa da kesinlikle duymak isteriz.


Yorum Yazın