Hem para verip, hem de rezil olduğunuz oyun Football Manager

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hem para verip, hem de rezil olduğunuz oyun Football Manager
Abone ol
Futbol ve oyun tutkunlarının sevdiği iki farklı oyun tarzı vardır. Bunlardan birisi aktif olarak futbolcuların kontrol edilebildiği FIFA yeni adıyla EA FC, diğeri de sadece taktik verebildiğiniz teknik direktörlük oyunu Football Manager.

Oğuz Büber - Muhalif Özel

Football Manager, kendisini teknik direktör gibi hissetmek isteyenlerin tercih ettiği, saha içi herhangi bir müdahalenin yapılamadığı (oyuncuları kontrol etmek anlamında) bir oyun. Saha içinde herhangi bir etkiniz olmuyor ama saha dışında ve kulübe tarafındaki her bir detay yer alıyor. Kulübün scoutlarından, yardımcı antrenörlere kadar her bir görevliyi seçebiliyor; altyapıdaki her oyuncuya erişebiliyoruz.

Bazı oyuncular bu oyuna hastalık derecesinde bağlı ama çok büyük eleştirileri de yok değil. En büyük eleştiri konusu ise her sene yeni bir versiyonu çıkan oyunun, yeni versiyonunda kayda değer bir yeniliğin yer almaması.

Yani bir önceki sene oyunu almış olan bir kişi, sonraki sene yine yüklü bir miktar ödeyerek neredeyse aynı oyunu satın alıyor. Sadece içerisinde yer alan oyuncuların güncellemeleri yapılmış oluyor. Yenilik beklenen; oyun içi görseller, arayüz kısmı gibi kısımlarda yeni denebilecek hiçbir şey olmuyor. Görsel açıdan 10 yıl önceki FIFA, PES oyunlarının görüntü kalitesi düzeyinde diyebiliriz.

Her yeni versiyonda sadece futbolcuların güncel özelliklerine yer verildiğini söylemiştik. Oyun, bu sene ise daha fiyasko bir işe imza attı.

Kullanıcılar tam 800 TL ödeyerek yeni bir oyun edindiler. Ancak oyunda Türkiye Ligi’ne yeni transfer edilen futbolcuların güncel bilgilerine yer verilmedi. Diğer bir ifadeyle yeni transferlerin özellikleri FM 2023’deki haliyle duruyor.

Durumu daha detaylı ifade etmek için bir örnek düşündüm ancak böyle bir olaya verilebilecek bir örnek bile bulamadım. Tam olarak yaşanan şu: FM 2024’ü yeni bir oyun olarak satın alıyorsun, ancak bir bakıyorsun oyunun bir bölümü FM 2023.

Peki, sebebi neymiş?

Olaya dair oyunun meraklıları neden böyle bir problem olduğunu sosyal medyadan dile getirdiler.

Oyunun Türkiye araştırmacılarının cevabı ise ‘bilerek müdahale edilmediği’ şeklinde oldu:

Özellikle müdahale edilmemesi istenilmiş oyuna ve oyuncuların futbolcuların Türkiye’ye geldikleri hali görmesi sağlanmış.

Halbuki oyun için çalışan kişilerin görevi zaten oyunu yapmaktır. Oyunu eksik bırakıp bak şimdi bunları ekleyeceğiz demek eşi benzeri görülmemiş bir zeka geriliği barındırmaktadır.

Meali de şu: Oyunun yenisini yapmakla görevli kişiler önce paranızı alıyor, bak eskisi kötü biz neler neler yapıyoruz görün diye anbean takip etmenizi istiyor. Aylar sonra yeni bir oyuna yani ödediğiniz paranın karşılığı olan oyuna sahip olacağınızı söylüyor.

Yeni güncellemenin ise Şubat’ta olacağını da ekliyorlar.

 

Oyun meraklıları her sene oyunda değişen hiçbir şey yok, boşuna para veriyoruz diyerek bir nevi oyunu zaten sertçe eleştiriyorlar ancak güncel haliyle oynamak için de satın alıyorlardı. Şimdi öyle bir imkan da yok.

Paranla rezil olmak böyle bir şey olmalı…

 


Yorum Yazın