Hala, Noel ile yılbaşının farkını bilmiyor muyuz?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hala, Noel ile yılbaşının farkını bilmiyor muyuz?
Abone ol
Ülkemizde, her yıl düzenli olarak yılbaşı kutlamalarının Hristiyanların dini bayramı olduğu söyleyerek kutlanmaması gerektiğini söyleyen bir grup var. Bu yıl ise, bu söylem sadece lafta kalmadı. Süslenmiş bir yıl ağacındaki süsler çıkartılarak ve tehditler savrularak yılbaşı ağacı süslenmeye izin verilmeyeceği söylendi.

Muhalif Analiz

Olay, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşti.

Üniversitenin öğrencileri kampüste bulunan bir ağacı yılbaşı süsüyle donatmışlardı ancak gerici bir grup ‘Müslüman bir ülkede yılbaşı kutlayamazsınız’ diyerek ağaçtaki süsleri söktüler.

Öğrenciler ağacın tekrar süslenmesi için dün saat 16.00’da arkadaşlarına çağrı yaptılar.

Bu çağrıya gerici grubun yanıtı hakaret ve tehdit mesajlarıyla oldu.

Öyle ki, paylaşımların birinde silahlı fotoğrafla beraber, “Müslüman ülkede yılbaşı ağacı süslemenize izin verirsek de bizim yüzümüze tükürsünler. Pazartesi günü orada olacağız.” denildi.

Burada gericiler tarafından kullanılan ifadeye baktığımızda Noel yerine yılbaşı kelimesi tercih edildiği görülüyor.

Yani artık iki kavram karıştırmakla kalmıyor artık birbiri içerisine giriyor ya da öyle algılanması isteniyor.

 

Noel ve Yılbaşının farkını anlatmadan önce şunu belirtmekte fayda var. Yılbaşı gibi bir gün olmasaydı da, isteyen kişiler o dine mensup olmasa bile Noel’i kutlamak kendi iradelerine kalmış bir tercihtir.

“O günü kutlayınca dinden mi çıkıyorlar? Farklı bir dine geçmiş oluyorlar.” Bu kişinin kendi verebileceği bir karardır.

Laik bir ülkede, bir araya gelen kalabalıkların ‘biz şunu yapmalarını istemiyoruz’ diyerek insanları hedef göstermeleri ve linç girişiminde bulunmaları suçtur.

Kimse kutlamak istemeyen birinin evine zorla girip bu günü kutlayacaksınız demiyor. İster kutlarsın, ister kutlamazsın.

Ama ‘ben kutlamıyorum, sen de kutlamayacaksın’ demeye herhangi bir hakları yoktur ve bu başka bireylerin özgürlüğüne karışmaktır.

 

Gelelim oldukça düşük IQ’lu insanların bile anlayabileceği ancak her sene yeniden açılan tartışma konusuna…

Yılbaşı kutlamak, isminden de anlaşılacağı gibi yılın başını yani yeni yıla girişi temsil etmektedir. Ve tek bir gece; Miladi takvimin son günü olan 31 Aralık’tan ilk günü olan 1 Ocak’a geçişte kutlanır.

Yılbaşı geleneği, milattan önce 46 yılında Roma İmparatorluğu’nun önemli imparatorlarından Julius Sezar tarafından başlatılmıştır.


Noel ise yılbaşından birkaç gün önce, 25 Aralık’ta kutlanmaktadır. Bu günün Hristiyanlar için anlamı Hz. İsa’nın doğum günü olmasıdır.

Bayram Hristiyanlara ait olmasına rağmen temelinde Pagan ve Roma kış festivalleri yatmaktadır. Roma İmparatorluğu döneminde, yerel halk tarafından Hristiyanlığın daha kolay benimsenmesi için Pagan bayramları dini bayramlar olarak kutlanmaya başlanmıştır. Eski dönemlerde farklı bir dine geçiş evresinde her şey tamamıyla geri bırakılmamakta; adetler, özel günler, ibadetlerde kalıntılar olmaktadır.

Aynı Türklerde Şamanizmden kalıntılar olması gibi.

Kurşun dökme, gidenin ardından su dökmek, tahtaya vurmak gibi birçok adet Müslümanlıkla alakalı değil pagan dönemlerden kalma adetlerdir.

Noel ve yılbaşının kutlanma tarihlerinin oldukça yakın olması karıştırılmasına sebebiyet veriyor ancak farklarına dair sürekli konuşulduğu ve bariz farklılıkları bulunduğu için anlamak bu kadar zor olmamalı diyoruz…


Yorum Yazın