Öğretim üyeleri bu durumu “akıldışı” diye nitelendirdi

Giderayak “adrese teslim” atamalar…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Giderayak “adrese teslim” atamalar…
Abone ol
Adıyaman Üniversitesi Rektörlüğü yeni verdiği ilanla, Eczacılık Fakültesine, “Kimya dalında mikrokapsülasyonlar ve heterohalkalı bileşikler üzerinde çalışmış” profesör arıyor…

Muhalif Özel / Nursun Erel

Yarın yapılacak seçimler öncesinde AKP yönetiminin kamuda  gerçekleştirdiği son atamalar  “hükümet koltuğu kaybetme endişesine mi kapıldı?” Sorularına yol açarken,  Resmi Gazetede  art arda yayınlanan ilanlarla  “adrese teslim” atamaların yolu açılmış durumda… İlginç bir örnek geçtiğimiz günlerde Adıyaman Üniversitesi bünyesinde yaşandı. Üniversite rektörlüğü verdiği ilanla, Eczacılık Fakültesine bir profesör alınacağını duyurdu, ancak başvuracak profesörünün sahip olması gereken koşullar sıralanırken, “Kimya alanında doçentlik ünvânı almış olması” istendi. Profesörün sahip olması gereken şartlar ise çok detaylı biçimde sıralanarak, “mikrokapsülasyonlar ve heterohalkalı bileşikler üzerinde çalışmış olması” gibi adeta belli bir isim tanımlandı.

Bu durum hem Adıyaman Üniversitesi bünyesinde hem eczacılık üzerinde ihtisas yapmış bilim adamları arasında tepkilere yol açtı.

Tepki gösteren kimi öğretim üyeleri çeşitli Sivil Toplum Örgütlerine gönderdikleri itiraz mektupları ile bu durumu protesto ettiler.  

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Füsun Acartürk, itirazlarını dile getirdiği mektubunda “akıldışı” dediği tutumu şöyle değerlendirdi:

“Adıyaman Üniversitesi Rektörlüğü’nün  8 Mayıs 2023 tarihli, 32184 No’lu Resmi Gazete’de Öğretim Üyesi alımına yönelik olan ilanında, 2023-02 sıra no’su ile Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Teknolojisi Bölümü, Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı’na bir adet Profesör kadrolu öğretim üyesi alınacağı görülmektedir. Başvuracak adaylarda  “Kimya alanında Doçent ünvanı almış olmak, Organik bileşiklerin mikrokapsülasyonları ve heterohalkalı bileşiklerin potansiyel ilaç tasarımları, simülasyon ve modellemeleri, farklı kanser türlerinde in vitro antitümör konusunda çalışmaları olmak” koşulları aranmaktadır. Bu ilanın iki nedenden dolayı ivedilikle iptali gereklidir:

1)    Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı  sadece Eczacılık Fakültelerinde yer alan, eczacılığa özgü bir Anabilim dalıdır. Bu Anabilim Dalı’nda lisans eğitimini  Eczacılık Fakültesi’nde ve Doktorasını “Farmasötik Teknoloji” alanında tamamlayanlar ders verebilir. Doktora derecesi bir kişinin doktora yaptığı alanda bilimsel olarak yeterli olduğunun ulusal ve uluslararası kanıtıdır.  Kimya alanında Doktora derecesi olan bir kişinin Farmasötik Teknoloji alanında ders vermesi ve eczacı olarak mezun olacak öğrencileri yetiştirmesi kabul edilemez. Bilimde liyakat önemlidir. Öğretim üyelerinin “Doktora” yapmadıkları bir alanda  ders vermeleri bilim ve akıl dışıdır. Eczacı olarak topluma sağlık hizmeti verecek olan bireylerin, eczacı olmayan ve atanacakları bilim dalında doktorası bulunmayan öğretim üyelerinden ders almaları hiçbir şekilde kabul edilemez.  

2)    YÖK tarafından Akademisyenlerin Üniversitelere alımlarına yönelik düzenleme yapılmış ve “Bilimsel, objektif ve denetlenebilir olmayan, kişiye özgü ve herhangi bir adayı tanımlayan şartlara; herhangi bir kişinin akademik çalışmalarının adlarını içeren ifadelere ilanlarda yer verilmez. Akademik birimin ihtiyaç duyduğu uzmanlık şartlarına yer verilmesine dikkat edilir” uyası getirilerek “adrese teslim” kadro ilanı yapılmaması gerektiği belirtilmiştir. Ancak Adıyaman Üniversitesi Rektörlüğü’nün ilgili ilanı tam olarak kişiye özgü yapılmıştır.

Yukardaki gerekçelere dayanarak yanlıştan dönülmesi  ve Adıyaman Üniversitesi Rektörlüğü tarafından  8 Mayıs 2023 tarihli, 32184 No’lu Resmi Gazete’de 2023-02 sıra No’su ile Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Teknolojisi Bölümü, Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı’na bir adet Profesör alınacağına dair verilen ilanın ivedilikle iptal edilmesi, gelecek nesillerin sağlıklı yetişmesi açısından önemlidir. Saygıyla duyurulur.

Prof. Dr. Füsun ACARTÜRK

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı  

Em. Öğretim Üyesi”


Yorum Yazın