Muhalif aylar önce yazmıştı!

Finlandiya’ya yeşil ışık...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Finlandiya’ya yeşil ışık...
Abone ol
Çekya'nın başkenti Prag'da düzenlenen gayri resmi AB Liderler Zirvesi'nde yapılan açıklamalar gündemi belirlemeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya’nın NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığı konuşma özellikle Avrupa basınının manşetlerinde.

Muhalif Analiz 

Erdoğan, bu konudaki bir soruya İsveç ve Finlandiya arasına net bir çizgi çekerek, “(Finlandiya Başbakanı) Sanna Marin ile görüşmemiz iyi geçti. Kendisine, Finlandiya ile ilişkilerimizin İsveç’e göre daha farklı olduğunu söyledim. Finlandiya, terörün kol gezdiği bir yer değil ama İsveç öyle. Burada Finlandiya-İsveç noktasında NATO’nun karar vermesi gerek. NATO, bu kararı Finlandiya’nın lehine verirse biz de elimizden geleni yaparız" yanıtını verdi.

Hemen ardından basına konuşan Finlandiya Başbakanı da; “Umarım Türkiye NATO üyeliğimizi en kısa sürede onaylar," şeklinde konuştu.

Bu açıklamalar muhalif.com yazarlarından Devrim Gürkan’ın 18 Mayıs tarihinde yazdığı “Stockholm’e pirince giderken, Helsinki’deki bulgurdan olmak” yazısını hatırlattı. Gürkan, o yazısında, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye bakışlarındaki farklılıkları sıralamış ve Finlandiya’ya yönelik bu tavrın Türkiye’ye AB içindeki en sıcak ülkelerden birini küstürme tehlikesine işaret etmişti.

Erdoğan’ın son açıklamaları, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç arasında farklı yaklaşım sergileyeceğinin göstergesi oldu. Tabi şimdi önemli olan Finlandiya'nın başvurusunu İsveç'inkinden ayırıp ayırmayacağı. NATO kaynakları bu iki başvurunun birbirinden ayrılmasının şu anda söz konusu olmadığı görüşünü dile getiriyorlar.


Yorum Yazın