Hopasporlular neye sinirlendi?

Faruk Çelik neden protesto edildi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Faruk Çelik neden protesto edildi?
Abone ol
Eski Bakan ve şimdi AK Parti’den Artvin milletvekili adayı olan Faruk Çelik, Hopaspor’un maçında protesto edildi. En çok merak edilen ise yapılan protestonun sebebinin ne olduğuydu. Muhalif, olay yerinden bir isme de ulaşarak bu tepkinin neden kaynaklandığını araştırdı.

Dün (23 Nisan Pazar) Hopa Şehir Stadı’nda 3. Lig takımlarından Hopaspor’un Tepecikspor’la lig karşılaşması vardı.

Maçı izlemek için stada gelen isimlerden birisi de AK Parti Artvin Milletvekili Adayı Faruk Çelik’ti.

Hopaspor taraftarları ise bu ziyareti beğenmemiş olacaklar ki Çelik’i protesto ettiler. 

AK Partili isme yönelik olarak “Dışarı” ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları atıldı. 

Faruk Çelik önce protestodan dolayı tribünü terk etti, maç sonrasında ise çevik kuvvet polisi ile çıkış yapabildi.

Peki bu tepkinin sebebi neydi? Hopalılar Çelik’in ziyaretine neden bu kadar tepki verdiler?

Konuyu ilk olarak olayı yerinde yaşayan bir isme sorduk. Maçta görevli olan Artvin Kemalpaşa Özgür Gazetesi foto muhabiri Hikmet Başar statta yaşananları anlattı bize.

Başar, ilk olarak Faruk Çelik’in maç başladıktan sonra sahaya girmesinin taraftarın dikkatini çektiğini söyledi. Maç bitiminde de protestoların aynı şekilde devam ettiğini belirtti. 

Taraftarın neden sinirlendiğine ilişkin olarak ise Başar şu sözleri kullandı: “Sanırım daha önceden Yusufeli’nde bir paylaşımı olmuş. Bursaspor’u şampiyon yaptım. Hopaspor’u şampiyon yaparsam ben yaparım tarzında. Alakasına anlam veremedik. Hopaspor’un başkanı var, yöneticileri var, taraftarı var, şehri var. 

Bugüne kadar hiçbir maça gelmemişsin; bu takım yıllardır amatör ligde oynadı, BAL Ligi’nde oynadı. 3. Ligde oynadı. O maçlarda yoktu. Şampiyonluk maçında, play-off maçlarında da kendisini göremedik. Bugün ise siyaset yapmak amacıyla geliyorsun. Verilen tepkiler ise oldukça doğal. Her siyasi partiden kişiye yönelik olabilir bu tepkiler. Bugün size ise yarın CHP ya da İYİ Partili’ye de olur.”

Tepkinin siyasal nedenlerden kaynaklandığını söylemek yanlış olmayacaktır. Yaklaşan seçimlere öncesinde Artvinliler’in kalbinin kazanma çabası bir nevi. 

Ancak bölge halkının Çelik’in söylemlerini beğenmediğini stattaki protestoyu işaret ederek bile söyleyebiliriz.

Faruk Çelik’in Artvinlilerin tepkisini çeken söylemleri

Yukarıda Hikmet Başar tarafından belirtilen olayın detaylarını da aktaralım sizlere…

Geçtiğimiz günlerde AK Parti Artvin Yusufeli İlçe Başkanlığı’nda açıklamada bulunan Faruk Çelik, “Buradan söyleyeyim Hopaspor’u şampiyon yapacağız. Efendim birileri diyormuş ki ‘Biz de Hopaspor’u şampiyon yaparız. Yahu yaparız seninki tahmini yani laf olsun diye. Ben Bursaspor’u şampiyon yapmışım, Urfaspor’u şampiyon yapmışım” demişti.

Çelik söyleminde Bursaspor’un başarısını yalnızca kendisinin gibi gösterirken, bugünkü haline ise hiç değinmiyor. Süper Lig’de şampiyon olan 6 takımdan birisi olan Bursaspor’un şu anki durumu içler acısı. Klüp şu an ancak ikinci ligde mücadele edebiliyor ve borç içinde yüzüyor.

Çelik’in tek kritik söylemi de bu değildi ya da diğer tabirle halkın tepkisini çeken durum bu olmamıştı.

Çelik Ardanuç’ta esnafa yaptığı ziyarette, “Ormanlarımıza sahip çıkmıyorsunuz” ithamıyla karşı karşıya kaldı. Çelik’in cevabı, “Ormanlara sahip çıkacağız abi, işte geldik çıkacağız inşallah” şeklinde oldu. Yurttaş, “20 senedir sahip çıkmadınız şimdi mi sahip çıkacaksınız?” diyerek AK Parti yönetimine ilişkin eleştirisini dile getirdi. Bu eleştirisinin bir zemini vardı aslında. 

Çelik, cumhurbaşkanlığı sistemi öncesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapmıştı. Oldukça önemli mevkilerde görev almıştı yani. Bugün bile cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi. Artvin’in orman kesiminde Türkiye’de birinci sırada olduğunu da belirtelim. Bu şehirde geçmişte Cerattepe Direnişi gibi bir direnişin olduğunu da. Artvin şehir merkezinin tepesinde açılmak istenen bakır madenine Artvinliler karşı durmuştu. Çelik’in o gün de şehre gelmemesi, herhangi bir açıklama yapmaması Artvinlilerin tepkisini çekmişti.

Çelik'in Bakanlık yaptığı döneme de değinmişken şunu da belirtmekte fayda var.  Kendisinden sonra gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Çelik'in dönemine yönelik olarak “Benden önce yolsuzluklar varmış. Erkek olan şimdi yolsuzluk yapsın, göreyim bakayım” ifadelerini kullanmıştı. Bu kelimeler kendisinden bir önceki bakan olan Faruk Çelik'in döneminde yolsuzluklar olduğu anlamının çıkmasına neden olmuştu.

Halkın tepkide bulunduğu ve garipsediği diğer bir durum da Çelik’in daha önce Şanlıurfa’dan milletvekili olmasıydı. Bu şehirden neden vekil olduğuna kimse anlam verememişti.

Eski bakan Faruk Çelik'in oğlu Enes Çelik'in Bursa Uludağ eteklerinde doğal sit alanına kaçak inşa ettiği için hakkında yıkım kararı verilen dağ evine, Bakanlık tarafından bölgenin doğal sit alanından çıkarılmasıyla ruhsat verildiği gibi Çelik hakkında birçok iddia atılmıştı. 

Benzer şekilde bir iddia da Soma maden faciasına ilişkindi. Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Soma’da yaşanan maden faciasında “kontrol ve denetim görevlerini yerine getirmeyerek, maden emekçilerinin ölümüne yol açtığı iddia edilmiş ve haklarında gensoru önergesi verilmişti.  

Siyasi yörüngede baktığımızda şu an için Artvinlilerin Faruk Çelik’e karşı bir tepkileri mevcut. 

Bu tepki ne kadar büyük 14 Mayıs seçimlerinden sonra öğrenmiş olacağız…


Yorum Yazın