Ekşi Sözlük’e erişim engelinin kaldırılması, İmamoğlu destekçisi hesapların kapatılması sayesinde mi oldu?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ekşi Sözlük’e erişim engelinin kaldırılması, İmamoğlu destekçisi hesapların kapatılması sayesinde mi oldu?
Abone ol
Ekşi Sözlük’e, uygulanan erişim yasağından dolayı uzun bir süredir erişim sağlanamıyordu. Dün bu erişim yasağı kaldırıldı. Fakat arkasından farklı bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre sözlük, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu destekleyen hesapları kapatma karşılığında yeniden erişime açılacaktı…

Muhalif Özel

Türkiye’nin önemli sosyal platformlarından birisi olan Ekşi Sözlük 21 Şubat 2023 tarihinde BTK kararı ile erişime kapatılmıştı. Ardından platformun tekrar açılıp kapatılma gibi durumları yaşansa da sitenin erişim yasağı devam etmişti. Ta ki düne kadar.


Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘hak ihlali’ kararı sonrasında eksisozluk.com’a uygulanan erişim engeli kaldırıldı.

Sosyal medyada, erişim engelinin kaldırılmasının arka planında Ekşi Sözlük’ün yaptığı farklı bir hamle olduğu iddia ediliyor.

 

“Ekşi Sözlük İmamoğlu’nu sildi, erişime açıldı”

İddianın başlığında  “Ekşi Sözlük İmamoğlu’nu sildi, erişime açıldı” ibaresi yer alıyor.

Detayında, Ekşi Sözlük’ün bir süredir Ekrem İmamoğlu’nu destekleyen hesapları hiçbir gerekçe sunmadan kapattığı, sözlük tabiriyle ‘uçurduğu’ belirtiliyor.

Bu durum tepkilerini çekmiş ve sözlükten bir açıklama beklemişlerdi.

10 yıllık yazarların bile hesapları bir anda kapatılmıştı. Özellikle AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı Murat Kurum hakkında başlık açanların anında kapatıldığı dikkatlerini çekmişti.

Sosyal medyadaki birçok hesabın bu durumun sebebi konusundaki düşünceleri ise şu: Ekrem İmamoğlu’nu destekleyen hesapları kapatan Ekşi Sözlük erişime açılarak ödüllendirilmişti.

Sözlük’ün uzun süredir yaşadığı erişim sıkıntısının Ankara’dan tek bir dokunuşla sona erdirildiği ve bunun İletişim Bakanlığı’nın bir operasyonu olduğu düşünülüyor.

 

Ekşi Sözlük açıklaması

Sözlük ilgili hesapların kapatılmasıyla ilgili bir açıklamada bulundu:

“Aynı IP adresinden sözlük’e giren ve birbirlerinin başlıklarına entry’ler girerek başlıkların görünürlüğünü arttırmaya çalışan hesaplar 15/01/2024’te ‘çoklu hesabın kötüye kullanımı’ sebebiyle kapatıldı. Herhangi birini ‘desteklemek’ sözlük hesabının kapatılma sebebi değildir.”

Ekşi Sözlük hesapların kapatılmasının nedeninin ‘çoklu hesabın kötüye kullanımı’ndan kaynaklı olduğunu söylüyor ve birini desteklemenin kapatılma sebebi olmayacağının altını çiziyor.

Sözlük ayrıca, İBB Sosyal Medya Koordinatörü olduğunu belirten Ulaş Yılmaz tarafından kendilerine 11 hesabın iletildiğini ve hesapların yeniden kullanılama açılmasının talep edildiğini söyledi. İşlemde hata bulmadıkları için hesapları açmadıklarını da belirtiyorlar.


Sözlük'te neler konuşuluyor?

Erişim engelinin kaldırılması karşılığında Ekrem İmamoğlu destekçisi hesapların kapatılma tartışmaları devam ederken sözlükte yer alan ‘X’teki İmamoğlu ve sözlük iddiası’ başlığı altında da bu görüşü destekleyen paylaşımlar yer alıyordu.

İlk paylaşımda sitede daha önce ‘İBB'nin yanlışlıkla metrobüs yoluna köprü yapması’ isimli bir başlık girildiği, içerisinde iftiralar yer aldığı; başlığın iftira olduğunun ortaya çıkmasının ardından ise başlığın düzeltilmediği ve başlık altında yorum yapanlara yönelik herhangi bir yaptırıma gidilmediği vurgulanıyordu.

 

Diğer bir paylaşımda ise; “Aynı IP adresinden başlığa üç beş entry atılırsa sorun olmakta ama yüzlerce aktrol bir başlığa farklı IP adreslerinden trollerse ifade özgürlüğü olmaktaymış” denilerek sert bir eleştiri getiriliyordu.


Önemli bilgi: İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ekşi Sözlük’e getirilen ilk yasağın ardından, “Yola “3Y ile Mücadele” diyerek çıktılar. Y’lerden biri Yasaklardı. Uzun bir yasaklar listesi olan bir ülke haline döndük. Ne yazık ki; bu akşam da yasaklılar listesine Ekşi Sözlük eklendi. Gün gelecek, devran dönecek, bu yasaklar bitecek!” diyerek yasağa karşı çıkmıştı.

 


Yorum Yazın