ABD’de yapılan araştırmaya göre:

Düşünülenin aksine beyazlar değil diğer etnik gruplar kendi ırklarını tercih ediyorlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Düşünülenin aksine beyazlar değil diğer etnik gruplar kendi ırklarını tercih ediyorlar
Abone ol
ABD’de yapılan bir araştırmada farklı etnik grupların birbirlerine karşı tutumları incelendi. Araştırma sonuçlarına göre; beyazların değil düşünülenin aksine, beyazlar haricindeki farklı etnik grupların kendi etnik grubuna yakınlık gösterdiği ortaya çıktı. 2007-2020 yılları arasında gerçekleşen bu çalışmada 7 milyonu aşkın katılımcı yer almış.

Oğuz Büber - Muhalif Özel

Project Implicit isimli web sitesi ABD’de 7.1 milyon katılımcının yer aldığı bir çalışmaya imza attı.

14 yıl boyunca (2007-2020) kapalı ve açık tutum testi kullanılarak katılımcıların uzun vadeli eğilimleri incelendi.

Herkesin kafasında beyazların farklı ırklara karşı önyargılı olduğu ve toplumun diğer kesimlerini ötekileştirdiği düşüncesi yer alır.

13 yıllık bu çalışmanın ortaya koyduğu veriler ise hiç de öyle değil.

Beyaz olarak nitelendirilen katılımcılarının kendi ırklarını diğer ırklardan ayırmadığı görülüyor. Edinilen sonuçta ‘beyazlar ayrımcılık uyguluyor’ kalıp yargısının da etkili olduğu düşünülüyor.

Diğer ırklarda ise durum epey farklı.

Farklı ırk grupları birbirlerini nasıl derecelendiriyor?

En çok kendi ırkını tercih eden kitle olarak siyahiler öne çıkıyor. Siyahiler, kademeli olarak hispanikler* ve Asyalıları tercih etse de en az tercih ettikleri ırk beyazlar oluyor.

Hispanikler ve Asyalılar da kendi ırklarını öncelikle tercih ediyorlar. Sonrasında ise diğer azınlık ırklara yakınlık gösteriyorlar. En az tercih edilense hep beyazlar oluyor.

 

Hispanik*: Hispanik tanımlaması ABD’de yaşayan ve kültürel kökenleri Meksika, Porto Riko, Küba, Orta Amerika ve diğer Latin Amerika ülkeleri olan kişiler için kullanılmaktadır.
 


Yorum Yazın