Yasemin Mıstıkoğlu yazdı:

Dünyanın efendisi değiliz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünyanın efendisi değiliz
Abone ol
Yasemin Mıstıkoğlu'nun kaleme aldığı 'Dünyanın efendisi değiliz' başlıklı yazı...

Antik Yunan filozoflarının iklim değişikliği üzerinde etkili olduklarını düşünüyorum. Bu hafta okuduğum bir röportajdan sonra bu düşüncemde kendimi iyice haklı buldum. Çünkü Antik Yunan filozofları her şeyin insan için olduğunu savunurlar. Yani dünyanın efendisi insanlardır onlara göre.  İşte bu efendilik tavrının dünyaya etkisini bir “insan uzmanı”nın röportajında okuyunca sizler ile paylaşmak istedim., Özetle deniliyor ki  röportajda “Ey insanoğlu ; ayağını denk al, dünyanın efendisi değilsin. Hatta bu biyoçeşitlilik içinde hiçbir şey değilsin.” Yani ben böyle yorumladım.

Yorkville Üniversitesi Genel Çalışmalar Programı Öğretim Üyesi, The Posthuman Lab Kurucu Direktörü ve Journal of Posthumanism Kurucu Editörü “Dr. Çağdaş Dedeoğlu’nun Ekoiq dergisine verdiği röportaj, bir “had” bildirme yazısı olmuş adeta.

“Neyi konuşursak konuşalım, herhangi bir kimliğin siyaseten temsili veya başka bir konu da olsa sorunun temelinde iklim değişikliği meselesi ve bundan nasıl etkilendiğimiz sorusu yer alıyor” demiş Dedeoğlu. O kadar doğru bir tespit ki; işte İstanbul’u sel aldı götürdü birkaç gün önce; Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerine bir saat içinde metrekareye tam 128 kilogram yağış düştü. Türkiye’nin yıllık yağış miktarının 500 civarlarında olduğu düşünüldüğünde, İstanbul’da hayatı felç eden, can kayıplarına neden olan bu yağmur miktarının ne kadar çok olduğunu anlamak hiç de zor olmasa gerek. Ülkemizde yaşanan sel felaketleri Yunanistan, Hindistan ve Brezilya’da da eş zamanlı yaşandı. Tüm ülkelerde ölümler var.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.


Yorum Yazın