DMM, Türkiye’den İsrail ordusuna termal içlik gönderildi iddiasını yalanladı ama…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
DMM, Türkiye’den İsrail ordusuna termal içlik gönderildi iddiasını yalanladı ama…
Abone ol
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyada yayılan “Türkiye’den İsrail ordusuna termal içlikler gönderdi” iddiasını yalanladı ve görüntülerin güncel olmadığını söyledi. Ancak DMM’nin verdiği bilgilerin yalan olduğuna ilişkin iddialar da var.
Haber Videosu

Muhalif Özel

Filistinli haber kaynakları dün dikkat çekici bir bilgi paylaşımında bulundu. Aktarılan bilgiye göre İsrail askerlerinin kışlık termal içlik ihtiyacı Türkiye’den temin edildi.

Sosyal medyada da konuyla ilgili bir video yayınlandı. Görüntülerde İsrail askerlerinin Türkiye’den geldiği anlaşılan ve üzerlerinde ‘Made in Turkey’ yazılı termal içlikleri konteynerlerden boşalttıkları görülüyor.

Haber İsrail merkezli Hadashot Bazman websitesine dayandırılmıştı.


Dezenformasyonla Mücadele Merkezi yalanlamada bulundu

“Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DDM) görüntülerin güncel olmadığını belirtti.

DDM iddiayı şu ifadelerle yalanladı:

Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerle ilgili “Türkiye’den İsrail ordusuna termal içlikler gönderildi” iddiası doğru değildir.

4 Aralık 2021 tarihinde, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeye göre Türkiye’de üretilen ve yurt dışına ihraç edilen malların üzerine “Made in Turkey” yerine “Made in Türkiye” ibaresi eklenmesi zorunlu hale gelmiştir.

Bahse konu görüntülerin güncel olmadığı ve manipülasyon amacıyla paylaşıldığı tespit edilmiştir.

Yapılan bu yalanlamaya karşın DDM’nin vurguladığı, “Made in Türkiye ibaresi eklemesi zorunlu hale gelmiştir” bilgisinin gerçeği yansıtmadığı iddia edildi.

Şöyle ki;

DDM’nin verdiği bilgiye göre; herhangi bir ürün üzerinde 4 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayılan genelgeye göre ‘Made in Turkey’ yerine ‘Made in Türkiye’ ibaresi eklenmesi 1 Mart 2022 tarihi itibariyle zorunlu hale geldi.


Aslında ise şöyle olması gerektiği belirtiliyor:

Belirtilen ‘Made in Türkiye’ kullanımının zorunluluk gerektirmediği ifade ediliyor. Gösterilen belgenin ilk düzenleme belgesi olduğu ve tekrar düzenleme yapıldığı vurgulanıyor.

Ürün Güvenliği ve Denetimi Bölge Müdürlüğü’nün 28.12.2021 tarihli yazısı ile ‘geçiş süreci belirsiz bir ileri tarihe ertelenmiş’ mevcut “Turkey”, “Turkei”, “Turquie” vb. ibarelerinin ikinci bir talimata kadar kullanımının kabul edileceği belirtilmiştir.

Bu yazı, “Made in Turkey” ibaresine geçiş için verilen 1 Mart 2022’li sürenin kaldırılması anlamına da gelmiştir.

Anlamı şudur ki; bir firma bugün imal ettiği ürüne Made in Turkey ibaresini koysa da herhangi bir ceza almayacaktır.


DDM’nin kullandığı diğer bir ifade videonun 1 Mart 2022’den daha eski bir tarihe ait olduğuna yönelikti.

Oysa videoda ürünlerin üzerinde yer alan ‘Style-2023’ ibaresi ile ürünlerin 2023 yılına ait oldukları görülüyor.

Üstelik ‘Made in Turkey’ damgasının halen kullanıldığına dair örnekler de paylaşılıyor sosyal medyada.

Güncel bazı ürünlerin görselleri şöyle:

 

 

Sosyal medyada, DDM’nin verdiği bilgilere karşı bu iddialarla yalanlama gelmiş durumda. Birçok kişi DDM’den daha detaylı bir açıklama bekliyor.
 


Yorum Yazın