Covid-19 aşısının çocuklar için zorunlu olacağı iddiası Amerika’yı karıştırdı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Covid-19 aşısının çocuklar için zorunlu olacağı iddiası Amerika’yı karıştırdı
Abone ol
Amerika Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin çocuklar için Covid-19 aşılarını zorunlu hale getireceği yönünde bir iddia ortaya atıldı. Bu iddia tüm Amerika’da gerçekmiş gibi yansıtıldı; üst düzey bir sağlık yetkilisi ise konuya ilişkin olarak, “Bu dezenformasyonun yepyeni bir boyutudur” diyerek iddianın gerçek olmadığını açıkladı.

Salı günü Twitter’da Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin okul çocuklarına koronavirüs aşısı yaptırmalarını zorunlu kılacağını iddia eden haberler ortaya çıktı. Aynı günün akşamında iddia ülkenin en popüler haber programlarına taşındı ve sosyal medyada milyonlarca kişi tarafından konuşuldu.

Televizyonda yer alan programın sunucusu, “CDC (Amerika Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri), çocukların okula gitmesi için zorunlu olan çocuk aşısı takvimine; Covid aşısını da ekleyecek” dedi.

Fakat iddia doğru değildi. Kurum ve çok sayıda halk sağlığı yetkilisi tarafından, CDC’nin okul çocuklarına aşı yapılmasını zorunlu kılmayacağı belirtilirken; bu kararın eyaletlere ve yargı bölgelerine bırakıldığı da ifade edildi.

Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nde bir radyolog olan Nicole Saphier, konuyla ilişkili olarak attığı ilk tweetinde; CDC danışmanlarının yapacakları toplantıyı yanlış yorumladı. Saphier, danışmanların Çarşamba günü Federal Çocuk Aşıları’na (VFC) koronavirüs aşısı eklemek amacıyla toplandıklarını düşündü. Fakat toplantı güvenlik ağına ilişkindi. Çocukların aşı takvimi bugün yapılacak toplantıda konuşulacak.

Gerçeklerin çarpıtılması

Halk sağlığı uzmanları, durumun okul çocuklarının koronavirüse karşı aşılanması gerekip gerekmediği konusunda meşru bir tartışma olduğunu söyledi. Ancak medya görevlilerinin kışkırtıcı ve hatalı iddiaları; CDC ve koronavirüs hakkındaki gerçeklerin nasıl çarpıtılabileceğine ilişkin güzel bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Bu olayların katkı sağladığı konular ise; daha düşük aşılama oranlarının görülmesi, federal sağlık yetkililerine duyulan güvenin azalması gibi negatif durumlar oluyor.

"Dezenformasyonun yepyeni bir boyutu"

Trump yönetimi sırasında ABD genel cerrahı ve Indiana'nın en üst düzey sağlık yetkilisi olarak görev yapan Jerome M. Adams’ın konuya dair fikirleri de oldukça çarpıcı; “Bu dezenformasyonun yepyeni bir boyutudur” dedi. Sonucunda, “Hem çocuklar zarara uğrayabilir ( Dezavantajlı çocukların da aşılara erişimine yardımcı olan VFC rayından çıkarsa), hem sağlık görevlileri tehlikeye düşebilir ( Yanlış bilgiye ulaşan ebeveynlerin tepkisi sağlık çalışanlarına olacaktır). Bu nedenle net bilgilere ulaşmadan çocukları aşılama konusu artı ve eksi yönleriyle değerlendirilmelidir.”

20 yıldan fazla süredir aşı alanında çalıştığını söyleyen Robert Wood Johnson Vakfı'nın Başkan Yardımcısı ve Chicago'nun Eski Halk Sağlığı Komiseri Julie Morita, sosyal medya için “Yanlış bilgi ve dezenformasyon artık çok daha hızlı yayılabiliyor” ifadelerini kullandı.


Yorum Yazın