Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde kimdir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde kimdir?
Abone ol
Fransız avukat ve politikacı Christine Lagarde, şu anda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) başkanlığını yapmaktadır. Lagarde bir G-7 ülkesinin maliye bakanlığı görevini üstlenen ilk kadın olmasının yanı sıra IMF tarihindeki ilk kadın başkandır. Forbes’un açıkladığı 2021 listesinde dünyanın en güçlü üçüncü kadını olarak yer almaktadır.

1 Ocak 1956'da Paris, Fransa'da iki dil öğretmeninin çocuğu olarak dünyaya gelen Lagarde birçok başarıya imza atmıştır. Lagarde, küresel finans ve politika alanlarındaki bu başarılarından ötürü kadınlar için öncü olarak görülmektedir. Liseyi Le Havre'da tamamladıktan sonra, Bethesda'daki (Maryland, ABD) Holton Arms School'a gitti.

Gençliğinde Fransız Ulusal Senkronize Yüzme Takımı’nın bir üyesi olan Lagarde; Fransızca, İngilizce ve İspanyolcayı akıcı şekilde konuşabilmektedir. Paris X Nanterre Üniversitesi'nden hukuk diploması ve Aix en Provence'daki Siyaset Bilimi Enstitüsü'nden yüksek lisans derecesi bulunmaktadır.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Genel Müdürü’ydü, ancak Avrupa Merkez Bankası başkanlığına aday gösterilmesinin sonrasında görevlerinden feragat etti. 

Lagarde kariyerine Chicago merkezli hukuk firması Baker McKenzie’nin Paris ofisinde başladı. Burada tekelcilik karşıtı, birleşme ve devralmalar konularında çalıştı. 31 yaşında bu firmaya ortak oldu ve 43 yaşında uluslararası firmanın ilk kadın başkanı seçildi.

2005 yılında Fransız siyasetine katılan Lagarde; yedi yıl boyunca hükümet bakanı olarak kaldı. Bu dönemde ticaret bakanlığı, tarım ve balıkçılık bakanlığı ve maliye bakanlığı görevlerinde bulundu. Küresel mali kriz sırasında Fransa'nın maliye bakanı olan Lagarde, yargısı ve liderliğiyle dünya liderlerini etkilemiştir. Bankalar için acil AB kurtarma fonunun organizasyonunda kilit rol oynamıştır.

Dominique Strauss-Kahn’ın cinsel tacizle suçlanmasından sonra IMF başkanlığına Lagarde getirilmiştir. Bu dönemde; küresel mali kriz, avro bölgesi borç krizi ve uluslararası ticaret anlaşmazlıklarının sonuçlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Ayrıca IMF tarihinin en büyüğü olan 56 milyar dolarlık Arjantin’e yardım paketini de onaylamıştır. 

Önemli Not

Lagarde bir ekonomist değildi ve Merkez Bankası bünyesinde de bir tecrübesi bulunmadığı için en önemli mevkiye getirilecek alışılmışın dışında bir tercih olarak görülmüştü. 

Mirası

Onun önderliğindeki IMF eşitsizliğin azalması için zenginlerin daha yüksek vergiler ödemesi gerektiğini savundu. Küresel vergi sisteminin reforme edilmesi gerektiğini söyledi. Pazar gücüne sahip birkaç şirketin makroekonomik etkileri konusunda da uyarıda bulundu.

Lagarde, çeşitli ülkelerdeki yüksek borç seviyelerinin küresel ekonomi için oluşturduğu tehlikeye de büyük dikkat çekti.

Ayrıca merkez bankalarının finansal katılım gibi sunduğu faydalar için gelecekte dijital para birimleri çıkarmayı düşünmelerini önerdi. Lagarde yönetimindeki IMF, iklim değişikliği konusunda daha sesli hale geldi.

Avrupa Merkez Bankası başkanı rolündeki Lagarde’nin güçlü yanları olarak; siyasi zekası, bağlantıları ve fikir birliği oluşturma yeteneği gösteriliyor.

Altı çizilmesi gerekenler

Mesleki yaşamında cinsiyetçilik ve ayrımcılığa maruz kaldığını söyleyen Christine Lagarde, iş hayatında kadınlara yönelik kotalar ve toplumsal cinsiyet uygulamaları konularında savunucu olmuştur. Avrupa Finans Bankası'nın başkanı olarak, Avrupa Birliği için çok önemli olan politika ve ekonomiyi denetlemektedir.

Lagarde’nin meşhur bir sözü var: "Lehman Brothers yerine Lehman Sisters olsaydı, dünya bugün çok daha farklı görünebilirdi."

İlginç bir şekilde, ‘başkan’ (chairman) unvanını kullanmakta ısrar etmiştir. Bu ifadeye göre daha cinsiyetsiz olan ‘chairperson’ ya da kadın başkan olarak ifade edilen ‘chairwomen’ kelimelerini kullanmamıştır. Fikrini ise şöyle taçlandırmıştır: "Kelimelerin cinsiyetine göre kadınlığı belirtmekte ısrar etmek gülünç.”
 


Yorum Yazın