Ana akım medyanın Erdoğan-Esad görüşmesi hazırlığı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ana akım medyanın Erdoğan-Esad görüşmesi hazırlığı
Abone ol
Nagehan Alçı, Sevilay Yılman, Hande Fırat, Abdülkadir Selvi; havuz medyasının popüler isimleri günlerdir bu konunun hazırlığını yapıyorlar. Hazırlıklar sonunda amacına ulaştı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Esad ile görüşeceğinin mesajını verdi. Ana akım medyanın görevlendirilmiş isimleri bu konuyu zaten bir süredir ısıtıyorlardı.

22.11.2022 Çarşamba günü (dün) Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin haftalık grup toplantısında gündeme yönelik açıklamalarda bulundu.

Bahçeli’nin Türkiye’nin dış politikasına yönelik yorumu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nda Mısır lideri Sisi ile görüşmesiyle ilgili oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sisi ile görüşmesini “doğru bir temas" olarak değerlendiren Bahçeli’nin diğer görüşü ise Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile ilgiliydi. Bahçeli, " Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile de görüşme vasatı açılmalı, terör örgütlerine karşı ortak bir irade oluşturulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Birçok kişi bu mesajla birlikte Erdoğan – Esad görüşmesinin medya gündemine geldiğini düşünüyor.

Ancak görüşmenin medyaya ilk yansıması bu değildi. Ana akım medya bu konuda da iş başındaydı.

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet ve Habertürk’ün popüler köşe yazarları konuyu yavaş yavaş ısıtmaya başladılar.

İlk fısıltı Nagehan Alçı’dan

21.11.2022 tarihinde Türkiye’nin en çok tartışılan isimlerinden Habertürk yazarı Nagehan Alçı, “Erdoğan’ın Sisi ile verdiği samimi fotoğraf doğru ve isabetli…” başlıklı yazısında Erdoğan-Esad görüşmesine doğru ilk mesajları verdi.

Alçı yazısının “Tarih Erdoğan’ı haklı çıkardı...” isimli bölümünde,

“Halbuki tarih, Tayyip Erdoğan’ı haklı çıkardı. Haksız çıkanlar ve mağlup olanlar Erdoğan’ın bu haklı uyarısını kınayanlar oldu.

2011 ortamında Erdoğan’ın bu sözleri nasıl doğru idiyse 2022 ortamında da o her zamanki özgüveniyle Sisi’yi kavradığı bu samimi fotoğraf doğru.

Önemli olan Türkiye’nin menfaatleri. Türkiye’nin dünya ile bütünleşmesi şu an hepimizin geleceği için hayati önemde.

Mısır Arap dünyasının tartışmasız en büyük ve en önemli devleti. İsrail ile de iyi ilişkilerimiz çok doğru. Rusya ve Çin ile de.” İfadelerine yer veriyor.

Hemen sonrasında konunun gündeme ilk çıkışı geliyor: “Beşar Esad ile yan yana gelmek de yanlış olmaz artık Türkiye’nin menfaatleri için.”

Diğer isim Sevilay Yılman

Yine Habertürk’te, 22.11.2022 tarihli Sevilay Yılman’ın “Hazır, “Ne olursan ol baharı” varken…” yazısında Erdoğan-Sisi ve Erdoğan-Esad görüşmeleri ele alınıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi görüşmesine olumsuz bakanları eleştiren Yılman, Cumhurbaşkanının Esad’la görüşmesine de, “Allah aşkına Sayın Cumhurbaşkanımız... Hazır “Arap Baharı” yerini “Ne olursan ol baharına” bırakmışken... Şu Esad’la da bir el sıkışıver de ülkenin sırtında büyük yük, problem olan sığınmacılar meselesi çözüme kavuşsun” deyin de…

Bari Suriye'yi de geri kazanalım...” diyerek olası görüşme için olumlu baktığını belirtiyor. Bu yazının da Erdoğan-Esad görüşmesine hazırlık niteliğinde olduğu çok açık.

Bir gün sonrasında Habertürk’te yer alan bir diğer popüler yazarın yazısının da bu konuda olması ve aynı görüşte olması bizlere çok da masum gelmiyor.

Ana akım medyanın diğer bir güçlü yayın organı Hürriyet’te de bugün (23.11.2022)  yayınlanan köşe yazılarında gündem Erdoğan-Esad görüşmesiydi. Hande Fırat konuya ilişkin olarak yaptığı görüşmeyi köşesine taşırken, Abdülkadir Selvi “Erdoğan’la Esed 2023 seçimlerinden önce görüşebilir” başlıklı yazısında konunun özünü yazının isminde belirtiyor.

Hande Fırat

İktidar kanadının popüler yazarları arasında başı çeken Hande Fırat yazısının girişinde “MHP Lideri Bahçeli’nin “Esad’la görüşme” çağrısının ardından gözler Şam’la ilişkilerde. Erdoğan’ın yıllardır görüşmediği Suriye Devlet Başkanı Esad’la ‘kilit açacak bir el sıkışmasının’ ne zaman olacağı soruluyor.” cümlelerini sarf ediyor.

Sürecin “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta G20 zirvesi sonrasında seçimden sonra Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la ilişkilerde ‘sil baştan’ “yapılabileceğini söylemesiyle başladığını belirten Fırat yazısında Ankara-Şam masasının kritik noktalarını açıklıyor. Yani Fırat’a göre de görüşme kesin gibi ve artık masada hangi konuların yer alacağı tartışılma aşamasında.

Abdülkadir Selvi

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünya kupası törenleri için bulunduğu Katar’da Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüşmesinden sonra Suriye Devlet Başkanı Esed’le görüşme gündeme geldi.” diyen Abdülkadir Selvi; “Erdoğan kendisi de açıkladığı gibi Esed’le görüşecek. Bunun için şartlar olgunlaştırılmaya çalışıyor.” Sözlerini kullanıyor. Selvi görüşmenin gerçekleşeceği konusunda oldukça emin.

Beklenen gelişme

Ana akım medyanın yazarlarının kaleme aldığı bu yazıların hemen sonrasında beklenen gelişmenin ilk emaresi gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün partisinin grup toplantısının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşüp görüşmeyeceği sorusuna, "Esad ile görüşme olabilir. Siyasette küslük dargınlık olmaz, eninde sonunda adımlarımızı atarız" diyerek beklenen adımı attı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklaması ile günlerdir hazırlanan ortam amacına ulaşmış oldu. Vatandaşlar bu olay da nerede çıktı demek yerine konu hakkındaki tartışmalara katıldılar bile…

Son olarak ise yabancı kaynaklardan görüşmeye dair bir iddia ortaya atıldı. Lübnanlı bir siyasetçinin iddiasına göre Türkiye Şam’a bir heyet göndermeye hazır ve bunu da Suriye tarafına iletti. Ancak Esad görüşmenin Şam’da değil üçüncü bir ülkede olmasını istiyor.


Yorum Yazın