Tek tek inceledik!

Altılı Masa liderleri Başörtü Anayasası’na ne diyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Altılı Masa liderleri Başörtü Anayasası’na ne diyor?
Abone ol
Türkiye’nin son dönemdeki öncelikli gündemi seçimlerdi. Cumhurbaşkanının seçimin tarihini 14 Mayıs 2023 olarak açıklamasının ardından seçim konusu netlik kazandı. Gözler diğer başlık başörtüsünün ön planda yer aldığı anayasa değişikliği teklifine döndü. Peki bu süreç nasıl başladı? Altılı Masa’nın aktörleri anayasa değişikliği için neler diyorlar? AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifine destek verecekler mi? Karşısında mı olacaklar? İşte tüm detaylar…

Muhalif Analiz - Oğuz Büber

Başörtü konusu yıllardır ülke gündeminde yoktu. Konunun fitilini ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ateşledi. Anayasa değişikliğinin iyiden iyiye konuşulduğu bugünlerde konunun nasıl ortaya çıktığını ve Altılı Masa’nın nasıl bir duruş sergilediğini sizlere aktarıyoruz…

Kılıçdaroğlu başörtü konusunu nasıl alevlendirdi?

3 Ekim 2022 tarihi akşam saatlerinde, evinde çekilen bir videoyu paylaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin bazı “yaralarının” olduğunu ve bu yaraları kapatmanın ülkeyi “birleştireceğini, güçlendireceğini” söyledi:

"İktidar olduğumuzda atacağımız adımları şimdiden anlatmaya çalışıyorum" diyen Kılıçdaroğlu; "Helalleşme tam olarak bu. Halkımız birbirine düşürülmekten yorgun düştü. Kutuplaştırdılar, ayrıştırdılar, adeta düşmanlaştırdılar. Oysa devlet yaraları kapatacak ki millet olarak dünya ile rekabete odaklanalım. “

"Bu yaralardan biri de başörtüsü mevzusu. Burada bizim de yanlışlarımız oldu geçmişte. Değişmeyi ve öğrenmeyi bildik. Şimdi bir sonraki aşamaya geçme zamanı. Bu meseleyi toplum olarak aşma, geride bırakma zamanı. Konuyu devlet ciddiyeti ile çözme ve siyasetçilerin iki dudağı arasından çıkarma zamanı. Evrensel hukuk ilkeleri ile uyum içerisinde bir kanuni çerçeve oluşturduk. Kadınların giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkarıyoruz."

Söz konusu kanun teklifini bugünkü grup toplantılarının ardından TBMM Başkanlığı’na sunacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Saray'ın da samimiyet turnusolu bu. Bakalım onların tutumu ne olacak. Türkiye'nin yaralarını bir bir kapatma konusunda yol arkadaşlarım benimle. Türkiye'nin birçok kanayan yarasını kapatma konusunda da biz daha cesur olacağız. Bundan en ufak bir şüphem yok.

"Ve sevgili halkım; bu zor ama zor olduğu kadar da hakiki olan yolculukta sizi de yanımda görmek istiyorum."

Kılıçdaroğlu yaptığı bu açıklamalar ile başörtüsü konusunda ilk adımı atmış oldu. Bu hamleyi iktidar kanadı yanıtsız bırakmadı.

AK Parti’den atak

Cumhurbaşkanı Erdoğan el yükselterek anayasa çağrısında bulunmuştu. Tartışmalar 'referandum'a kadar uzanmıştı. Son olarak ise AK Parti, başörtüsünü de içeren anayasa teklifini Meclis'e getirmişti.

Adalet ve Kalkınma Partisi, (AKP) “başörtüsüne anayasal güvence ve ailenin korunması” gerekçesiyle hazırladığı anayasa değişikliği önerisini, ittifak ortakları Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve tek milletvekili bulunan Büyük Birlik Partisi (BBP) ile birlikte 336 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sundu.

Anayasa’nın din ve vicdan hürriyetini düzenleyen 24. maddesi ve aile ve çocuğun korunmasına ilişkin 41. maddesinde değişiklik öngören teklif, kamu ve özel sektör dahil hayatın hiçbir alanında, dini inancı nedeniyle başörtüsü veya kıyafeti nedeniyle hiçbir kadının ayrımcılığa tabii tutulamayacağını öngörüyor.

Gelecek Partisi  - Ahmet Davutoğlu

Kılıçdaroğlu’nun açıklamasına ilk destek verenlerden arasında Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu yer almıştı.

Davutoğlu Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Sn. Kılıçdaroğlu’nun bütün alanlarda başörtü özgürlüğünü yasal teminat altına alma çağrısını toplumsal barış açısından çok değerli buluyorum. Bütün siyasi partileri ve milletvekillerini bu yasa teklifine destek vermeye çağırıyorum" demişti.

Davutoğlu’nun sonraki açıklaması  12 Aralık 2022 tarihinde geldi.

AK Parti'nin anayasa teklifinin Meclis'ten "referanduma gerek duymayacak bir oy ile" geçmesi gerektiğini belirten Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, "Meclis'ten hayır çıkmaz. İYİ Partili, CHP'li vekiller alana indiğinde 'ben başörtüye hayır demedim' demek ister. 400'ü aşan bir milletvekiliyle anayasa maddesi kabul edilirse bu sefer de biz çıkar deriz ki, bu şeref sayın Kılıçdaroğlu'na ait" dedi.

Saadet Partisi - Temel Karamollaoğlu

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu da CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun 3 Ekim tarihinde Twitter’dan yaptığı açıklamayı destekleyenler arasındaydı.

Karamollaoğlu, Kılıçdaroğlu’nun “Kadınların giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkartıyoruz. Bu hakkı yasal güvenceye alacağız. Bunu bir tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkartacağız. Yarın itibari ile bu yarayı sonsuza kadar kapatacak adımı atıyoruz. Kanun teklifimizi grup toplantımızdan hemen sonra TBMM’ye sunacağız” açıklamasına, sosyal medya hesabından Kılıçdaroğlu’nun mesajını alıntılayarak şu açıklamayı yapmıştı:

"Sn. Kılıçdaroğlu’nun, kazanımları yasal güvence altına alacak ve keyfi uygulamalara son verecek olan çağrısını kıymetli buluyor ve destekliyoruz."

Saadet Partisi’nden ikinci açıklama

AK Parti, MHP ve BBP’den 336 milletvekilinin imza attığı ‘başörtüsü’ ile ilgili anayasa değişikliği teklifine bir destek de Altılı Masa temsilcisi Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman’dan geldi. Altılı Masa’yı oluşturan liderlerin teklife dair ortak bir karar alması beklenirken teklife Saadet’li Karaduman’dan gelen destek soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Bülent Kaya, SAADET’li Karaduman’un inisiyatif alabileceğini, teklife dair olumlu olduklarını fakat parti yetkili organlarında henüz resmi bir karar almadıklarını söyledi.

Başörtüsü teklifine dair Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun zaman zaman basına verdiği demeçlerde müspet, yani olumlu eğilimlerini ortaya koyduğunu, kamuoyunun Saadet’in bu konudaki görüşünü zaten bildiğini belirten Bülent Kaya, “Bunu tartışma konusu yapmaya bile gerek yok” dedi.

Demokrat Parti – Gültekin Uysal

Demokrat Parti de ilk açıklamasını Kemal Kılıçdaroğlu’nun  tweetleri ile yapanlar arasındaydı.

Genel Başkan Gültekin Uysal, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “Kadınların giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkartıyoruz. Bu hakkı yasal güvenceye alacağız. Bunu bir tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkartacağız. Yarın itibari ile bu yarayı sonsuza kadar kapatacak adımı atıyoruz. Kanun teklifimizi grup toplantımızdan hemen sonra TBMM’ye sunacağız” açıklamasına (4 Ekim 2022) destekte bulunmuştu.

Uysal Twitter'dan Kılıçdaroğlu'nun açıklamasını alıntılayarak, "AKP Genel Başkanı Erdoğan istiyor ki CHP başörtüsüne itiraz etsin ki seçimlerde kendisi suistimal edebilsin, 'ben gidersem özgürlükler kısıtlanır’ diye propaganda yapabilsin! CHP Genel Başkanı Sn. Kılıçdaroğlu, bu teklifi ile şimdi AKP'nin elinden bu argümanı aldı" dedi.

DEVA Partisi – Ali Babacan

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’dan konuyla ilgili ilk açıklama, partinin genel merkezinde 28 Aralık 2022 tarihindeki Kadın Eylem Planı etkinliğinde oldu. AK Parti milletvekilleri tarafından 'başörtüsüne anayasal güvence ve ailenin korunması'” gerekçesiyle hazırlanan anayasa değişikliği önerisini değerlendiren Babacan, iktidarın yaklaşan seçime ilişkin kadınları kutuplaştırarak seçimi kazanma amacı güttüğünü söyledi. Babacan, "Başörtüsü düzenlemesi şimdi mi aklınıza geliyor? Kadınlar siyasi davalarda koçbaşı olarak kullanıldı. Aklınıza beşinci dönemin sonunda mı geliyor anayasa maddesi yazmak? 20 yılın sonunda kadınların başörtüsünü ‘siyasi pas alma’, ‘siyasi gol atma’ konusu haline getirirken hiç yüzünüz kızarmıyor mu?" diye konuştu.

İYİ Parti – Meral Akşener

18 Ocak 2023 tarihinde başörtüsü konusunda konuşan Akşener, "Bu arkadaşların nazarında siyaset pasta, başörtüsü ise dilimden başka bir şey değil. Bu mesele esasında kapanmış bir yaradır. İnancı doğrultusunda hür bir şekilde yaşamak, evrensel olarak bireyin hakkıdır. Halihazırda yürürlükte olan mevzuat da bunun için yeterlidir. Ne yasal ne de anayasal düzenlemeye ihtiyaç yoktur" dedi.

Akşener, "Saray'daki siyaset dehaları abuk sabuk konuşuyor. Neymiş bu seçim diğerleri gibi değilmiş. Başörtüsü meselesinin gündeme gelmesi çok iyi olmuş. Seçimden sonra da bu işin ekmeğini yemeye de devam ederlermiş. Sayın Erdoğan, seni uyarıyorum; bu konu samimiyet testidir. Kim pas veriyor, kim gol atıyor bizi ilgilendirmez. And olsun, başı örtülü başı örtüsüz tüm kadınların, tüm insanların saf ve temiz duygularını sömürmenize müsaade etmem" diye konuştu.

İYİ Parti lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulunarak, "Sayın Erdoğan sana bizzat seslenmek istiyorum; gel bu konu hakkındaki tartışmaları kaldıralım. Kadınların en temel haklarını tartışmaya açmayalım. Bu konuyu Türkiye'nin gündeminden çıkaralım. Türkiye'ye yakışır bir düzenleme yapalım. Gerçekten samimiyetle ortak akıl arıyorsan, gerçekten giderayak kadınlara faydan dokunsun istiyorsan biz varız. Çalışmamız burada" dedi.

 

Açıklamaları bir yana bırakıp Altılı Masa’nın tutumunu ele alırsak; masanın iki ağır topu CHP ve İYİ Parti’nin 10 Ocak tarihinde AK Parti'nin anayasa teklifi görüşme talebine olumsuz yanıt verdiğini belirtelim.

Açıklama CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'den gelmişti.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Özel, "Görüşme talebini reddetmek durumundayız. İYİ Parti ile bu tutumda ortaklaştık" ifadelerini kullanmıştı.

AK Parti, başörtüsüne anayasal güvence getirmeyi amaçlayan anayasa değişiklik teklifi için, Meclis'te grubu bulunan partilerden randevu istemişti.


Yorum Yazın