“İmamoğlu hiç metro yapmadı!”

AK Parti’nin iftira siyaseti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AK Parti’nin iftira siyaseti
Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan miting meydanında İstanbul’daki metroları kastederek “Mevcut metroların tamamı bize ait” dedi. Bu söylemi gerçeklerle uyuşuyor mu? Hangi İBB Başkanı kaç kilometre metro inşa etti?

14 Mayıs Seçimleri’nin üzerinden çok da uzun bir süre geçmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim mitinglerinde izlettiği videolar hala hafızamızda.

Hangi videolar mı?  CHP’nin ‘Haydi’ isimli seçim reklam filmleri.

“Neden AK Parti mitinglerinde CHP seçim reklam filmi izletiliyor ki?” diye sorabilirsiniz. Çünkü izletilen videolarda PKK yöneticilerinin görüntüleri eklenmişti. Ve meydanlarda, 'bakın terör örgütü’ CHP’yi destekliyor havası yaratılmıştı.

Taa ki bir TRT yayınında Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçeği ağzından kaçırana kadar.

Erdoğan programda “Efendim, konuşmanızda iki defa ‘Bunlarla video çekmişlerdir’ dediniz. Ben onu tam anlayamadım. Kim neyle video çekmiş?” sorusuna yanıt olarak, “Kılıçdaroğlu’nun Kandil’dekilerle video çekimleri var. Bunları yayınladılar. ‘Haydi, haydi’ türü. Anladınız mı? Ama montaj, ama şu, ama bu. PKK’lılar videolarla bunlara destek verdiler” diyerek gerçeği kabul ediyordu.

Bu açıklamanın hemen sonrasında da dönemin CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu yanıt olarak, “Montajcı sahtekar. Ben iftiraya uğramaktan yoruldum, bu bana iftira atmaktan yorulmadı. Sen kimin temiz olduğunu, kimin kirli olduğunu herkese gösterir ya Rabbi. Amin!” demişti.

Tepki gösterenler arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da vardı.

İmamoğlu, “Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan, mitinglerde millete gerçek gibi gösterdiği Kemal Kılıçdaroğlu videosunun montaj olduğunu canlı yayında itiraf etti. Bir müslümana asla yakışmayan bu iftira ve kumpas kampanyası ayaklarına dolandı. Montaja, iftiraya ve kumpasa bu milletin ahlakı, vicdanı ve feraseti geçit vermeyecek.” şeklinde yorumda bulunmuştu.


Aradan aylar geçti, geldi yerel seçimler... 31 Mart Yerel Seçimleri için bir haftadan kısa bir süre kaldı.

Dün Atatürk Havalimanı’nda AK Parti’nin Yeniden Büyük İstanbul Mitingi vardı. AK Parti’nin İstanbuldaki adayı Murat Kurum. Fakat mitingde ön plana çıkan isim tabii ki Erdoğan’dı.

Erdoğan’ın metro konusundaki ifadeleri önemliydi:

“Bu şehri düşünmediğimiz tek bir günümüz yoktur. Sıkılmadan, utanmadan ‘metro yaptım’ diyor. Mevcut metroların tamamı bize ait. Bizden sonra gelen arkadaşlar da aynı şekilde hizmet ve eser siyasetini sürdürdü.”


Daha öncesinde ise Murat Kurum “230 km metro sözü verdin, 8 km metro yaptın” açıklamasında bulunmuştu. 8 km’yi 8 metre zannederek 8 adım atması ise sosyal medyanın gündemine oturmuştu.

Sonuç olarak AK Parti tarafında Murat Kurum sadece 8 km metro yapıldığını söylerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan hiç metro yapılmadığını söylemişti. Peki, gerçek öyle miydi?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu iki gün önceki Bayrampaşa’da halk buluşmasında metro konusunda net yanıtları vermişti.

Görevi devraldıklarında 10 metro hattının durmuş halde olduğunu ve yüklenici şirketlere hali hazırda olan 70 milyon Euro borcun bulunduğunu belirten İmamoğlu şunları söylüyordu:


“ Biz ne yaptık biliyor musunuz? O borçların tamamını ödedik. Bütün sorunları çözdük ve son 5 yılda tam 65 kilometre metro inşa ettik. Açtığımız 62 metro durağı var. Yeni olarak Eyüpsultan-Bayrampaşa metrosunun ihalesini yaptık ve inşaata başladık. Şimdi utanmadan bizim yaptığımız 65 kilometre metro hattına sahip çıkmaya kalkıyorlar. Ama Allah konuşturuyor. Rakibim, televizyon programında, ‘65 kilometre metro yaptı’ demiş. Allah konuşturuyor. Yahu sen, 10 metro inşaatını aylarca, yıllarca durdurmuşsun. Bize 70 milyon Euro borç bırakmışsın. Senin metro konusunda gerçekten ağzını açmaya hakkın yok. Ayıp.”  


‘Hangi başkan kaç kilometre metro inşa etti?’ diye sorarsak yıllık ortalama baz alındığında şöyle bir tablo var karşımızda:

Yıllık ortalama metro inşası rakamlarına göre; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 13.27 kilometre ile metro inşası rekoru kırdığı görülüyor. Kadir Topbaş 7,55 kilometre, Mevlüt Uysal 6,13 kilometre metro inşa etti. İBB Başkanları arasında en son sırada yer alan isim ise 0,86 kilometre metro ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı.

 

Bakalım Ekrem İmamoğlu’nun bir önceki seçimlerde montajlı video paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a söylediği sözler bu sefer de gerçek olacak mı?

“Bir müslümana asla yakışmayan bu iftira ve kumpas kampanyası ayaklarına dolandı. Montaja, iftiraya ve kumpasa bu milletin ahlakı, vicdanı ve feraseti geçit vermeyecek.”

Seçimde iftira siyasete mi kazanacak,  yoksa gerçekler mi?
 


Yorum Yazın