AK Parti, Atatürk’e soysuz diyenlere tepki mi gösteriyor? Destek mi veriyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AK Parti, Atatürk’e soysuz diyenlere tepki mi gösteriyor? Destek mi veriyor?
Abone ol
II. Abdülhamid’in torununun düğününden çok eski Refah Partili Şevki Yılmaz’ın Atatürk’ü hedefe alan sözleri konuşuldu. Bu sözleri sarf eden Şevki Yılmaz ve geçmişte benzer açıklamaları gündem olan imam Halil Konakçı’ya karşı AK Parti’nin tavrı ne oldu? Düğüne çelenk gönderen kritik isimler kimlerdi?

Muhalif Analiz

II. Abdülhamid’in 4. Kuşak torunu Orhan Osmanoğlu’nun kızı Berna Sultan Osmanoğlu, Yiğit Onur Kaya ile evlendi.

Çiftin nikah şahitlerinden birisi tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı iken diğer nikah şahidi ise eski Refah Partisi Milletvekili ve Yeni Akit yazarı Şevki Yılmaz oldu.

Yılmaz’ın düğünde yaptığı konuşmada, “Osmanlı’yı süren soysuzları lanetliyorum” demesi çok konuşuldu.

Sözlerin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucularına yönelik olduğu çok açıktı.

Yılmaz sonrasında ‘Soysuzlar’ ifadesinde kimleri kastettiğini şöyle açıklamaya çalıştı:

“Osmanlı’nın yıkılmasına neden olan bilhassa Selanik mebusu Sebatayist Emanuel Karasu’ları, Ermeni Aram Efendileri, Mason Esat Toptani ve Mason Hikmetler gibi Sultan Abdülhamid’i tahttan indirip Selanik’e mahkum eden soysuzları! Bizim kastımız o soysuzlar ve avanesidir. İşbirlikçileri, zındıka komitasıyla kol kola giren, koca sultanı yıkanlardır.”

Ancak bu ifade pek de inandırıcı gelmedi. Nitekim AK Parti tarafından da konuyla ilgili açıklama geldi.

Geçmişte de Atatürk’e hakaretten yargılanmış olan Şevki Yılmaz hakkında AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamada bulundu. Çelik, “Toplumumuzun temel değerleri konusunda kışkırtıcı beyanların tümünü reddediyoruz” dedi.

Devamında ise şunları söyledi:

“Dini değerlerimizle, geleneklerimizle ilgili ortaya koyulan birtakım kışkırtıcı beyanların, özellikle seçilmiş cümlelerin toplumdaki birtakım fay hatlarını tetiklemek üzere yönlendirilmiş olduğunu net bir şekilde görüyoruz. Tüm bunların karşısındayız. Bunlarla mücadele etmek konusunda yüksek bir iradeye sahibiz.”

Görüldüğü gibi; AK Parti tarafı, Şevki Yılmaz’ın açıklamasını tamamıyla eleştirmek yerine ‘her türlü toplumsal değere yönelik yapılan kışkırtıcı açıklamaları reddettiğini’ belirterek kişiye özel bir kınama değil de genel bir mesaj verme yoluna gidiyor. Yine de Yılmaz’ın açıklanmasının kınandığını belirtebiliriz.

Şevki Yılmaz’ın katıldığı düğünde; Atatürk ve silah arkadaşlarına hakaret eden tek isim de kendisi değil. Cami imamı Halil Konakçı, bir televizyon dizisinde sahabe isimleriyle dalga geçildiğini iddia ederek “Sıkıyorsa Mustafa Kemal ile böyle alay edin” açıklamasında bulunmuştu. Ayrıca daha önceden “1938’de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız’ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar.” gibi ifadeler de kullanmıştı.

AK Parti Şevki Yılmaz gibi Halil Konakçı’yı kınayan bir açıklamada bulunmamıştı. Hatta AK Parti MKYK üyesi Mücahit Birinci, imama desteğini de açıklamıştı.

Atatürk karşıtı düşünce yapısı ve sözleriyle bilinen bu iki isim de düğünde görüntülendi. Düğünden paylaşılan bir fotoğrafta, dikkatimizi çeken salonun kapısında yer alan çelenkler oluyordu.

Çelenk gönderenlerden birisi AK Partili Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın. Düğün salonunun Beykoz’da yer alması sebebiyle çelenk gönderdiği fikrine varabiliriz. Yine de bu iki kişinin fikirlerine destek verdiğini düşünmek bizi tamamen haksız çıkarmayacaktır.

Çelenk gönderen isimlerden daha önemlisi ve daha kritiği ise Selami Yıldız. Emniyet Genel Müdürü İstihbarat Daire Başkanı olan Yıldız’ın bu düğüne çelenk göndermesi ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu iki kişinin görüşüne saygı duyuyor mu?’ sorusunu akıllara getiriyor…

Yıldız’ın ön plana çıkmasının ise FETÖ’ye karşı verilen mücadeleden dolayı olduğu belirtiliyor. 15 Temmuz 2016’daki FETÖ silahlı kalkışmasında ön cephede mücadele verdiği ifade ediliyor.

Pek tabii, düğünde böyle siyasi açıklamalar olacağını çelenk gönderenler nereden bilecekti de diyebilirsiniz. Bunu tahmin etmeleri zor. Fakat şahısların geçmişte söyledikleri de ayan beyan ortada değil mi?
 


Yorum Yazın