AK Parti, ABD’deki oyları engellemeye mi çalışıyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AK Parti, ABD’deki oyları engellemeye mi çalışıyor?
Abone ol
AK Parti’nin Amerika Birleşik Devletleri’nden düşük oy aldığı için ülkede oy kullanan Türk vatandaşlarına zorluk çıkardığı iddia ediliyor.

Muhalif Özel

Yaklaşan 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi öncesinde iktidar da muhalefet de her bir oyun ne kadar değerli olduğunun farkında.

İki kanat da kurdukları ittifaklarla bünyesine birçok farklı siyasi görüşten parti dahil ediyor.

Her bir oyun önem arz ettiği bu dönemde, ilginç bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre AK Parti, ABD’de oy kullanacak Türk vatandaşlarına çeşitli zorluklar yaşatıyor.

2018 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Amerika Birleşik Devletleri’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yüzde 17.3’lük düşük bir oran yakalarken, Muharrem İnce Yüzde 69.3 ile ilk sırada yer almıştı.

Milletvekilliği tarafına baktığımızda da; Millet İttifakı Yüzde 60.5 oy alırken, Cumhur İttifakı yalnızca Yüzde 17.7 oy çıkarabilmişti. 

Partiler bazında da Yüzde 15.3 oy alabilen AK Parti, parti sıralamasında; Yüzde 47.9 oy alan CHP ve Yüzde 21.4 oy alan HDP’nin arkasından ancak 3. Sırada yer alabilmişti.

Hal böyle olunca Amerika’daki sandıkların AK Parti için hiçbir katkısı olmuyor.

İddia ise; bunu bilen iktidarın yüzölçümü oldukça büyük, ancak konsolosluk sayısı az Amerika’da oy kullanacak seçmenlere adres beyanı konusunda zorluk çıkartıldığı yönünde. 

Posta ile başvuruların kabul edilmediği, kişisel başvurudan başka yol bırakılmadığı belirtiliyor.

Birçok kişinin uzun yol yapma şansı olmadığı için seçmen kaydını yaptıramayacak olması da belirtilen diğer bir detay.

Zorluk yaşayan kişilerin aktardığına göre; Büyükelçilik ve konsolosluğun yaptığı duyurular detaylı bilgi içermiyor, soru yöneltildiğinde ise “bilmiyoruz” cevabı alınıyor.

Yani sonuç olarak Amerika’dan gelecek muhalefet oylarının azaltılma çabası olduğu ortaya çıkıyor.

Şunu da belirtmek gerekir ki; Postayla başvuru yapıldığını söyleyenler olduğu gibi, bu uygulamaların yeni getirilmediğini geçmişte de aynı zorlukların olduğunu söyleyenler de var.


Yorum Yazın