62 yıl sonra talebe ve öğretmenin duygulandıran buluşması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
62 yıl sonra talebe ve öğretmenin duygulandıran buluşması
Abone ol
Fatma Durdu, hayatının yönünü değiştiren dönemin Sivas Halil Rıfat Paşa İlkokulu Öğretmeni Sümer Çetinkol’u adeta bir dedektif titizliğiyle buldu. 62 yıl sonra Antalya’da yaşayan öğretmenini Pandemi nedeniyle ancak 2 yıl sonra Ankara’daki evinde misafir eden Durdu ile öğretmeni Çetinkol’un ilk ziyaret ettikleri yer Anıtkabir oldu.

Muhalif. Özel / Hülya Özmen  

Günlük hayatın koşuşturması içinde çoğu zaman yanıbaşımızda olan bitenlerden ya haberimiz olmaz ya da çok geç olur. Bazı şeyler de vardır ki, çevresindeki herkesi hemen içine alır ve derinden etkiler. Bu da onlardan biri. Minik bir öğrencinin hayatını değiştiren öğretmeniyle 62 yıl sonra buluşmasının gerçek hikayesi. Hayatına dokunduğu Fatma Durdu ile 82 yaşında bir Cumhuriyet öğretmeni Sümer Çetinkol’un Pandemi nedeniyle iki yıl geciken buluşmasının öyküsü. 

Milli Mücadeleye giden yolda önemli bir kilometre taşı olan Sivas Kongresi’nin 103. Yıldönümü kutlarken ulu önder Mustafa Atatürk ve arkadaşlarını saygıyla anıyoruz.  

Fatma Durdu, o günleri şöyle anlatıyor: 

Ayağım nedeniyle beni kuaför veya terzi yanına koyma düşüncesindeler  

Yıl 1955’de ilk okula Divriği Atatürk okulunda başladım. Üç ay okula devam ettikten sonra babamı kaybettim. Demiryolları Lojmanında oturuyorduk. Oradan Sivas’a taşındık İlkokul 3 sınıfına kadar Dumlupınar İlk okulunda okudum. O Mahalleden taşındıktan sonra Annem Sivas Selçuk ilkokuluna kaydımı yaptırdı. Bu okulda zenginlerin çocukları da okuyordu. 4. sınıfa burada başladım öğretmenim benimle hiç ilgilenmedi o çocuklar arasında çok sönük kaldım. Müsamerelerde hiçbir etkinliğe katılamadım çünkü bütçemiz elvermiyordu. Babam senesini doldurmadığı için maaş bağlanmamıştı. Diğer çocuklar tüller içinde kelebekler olurken ben onları izlemekle kalmıştım öğretmenimde benimle hiç ilgilenmediği için belki de bir ayağım sakat olduğu için sönük bir talebe olmuştum o yıl sınıfta kaldım.  

Ertesi yıl Annem yine ev taşıdı evimiz rasathanenin hemen önünde idi. Bu nedenle okul kaydımda Halil Rıfat Paşa ilkokuluna alındı. O yıl tekrar 4 sınıfa bu okulda başladım. Sınıf öğretmenimiz Sümer Çetinkol Sivas Gemerek kazasında 1 yıllık öğretmenlik yaparak 22 yaşında bu okula tayini çıkmıştı.  

Öğretmenim hepimizin annelerini okula çağırarak tanışıp bizler hakkında bilgi almıştı. Öğretmenimin de babası vefat ettiği için benimle ayrıcalıklı olarak ilgilendi. O ilgilendikçe aramızda sevgi bağı oluştu.  Burhan abim liseye gidiyordu. Öğretmenim ders verdikçe tarih ve coğrafya ödevlerimi abimin kitaplarından çalışıp gitmeye başladım önce sınıf birincisi sonra okul birincisi oldum. Artık tüm bayramlarda 10 Kasımlarda aranılan talebe ve tüm şiirleri ben okurdum. Bayram törenlerine diğer çocuklar yürüyerek katılırken öğretmenim beni faytonla yanında götürürdü. İşte çocuk ruhumda iki öğretmen arasındaki farkı yıllar sonra geçmişi filim şeridi gibi sorgularken anladım. 

İlkokuldan mezun olurken rahmetli Ali abim zannediyorum ki; ayağım nedeniyle beni kuaför veya terzi yanına koymak için annemle konuşurken bende duymuş oldum. Bu konuyu öğretmenime söyledim. Annemi çağırdı güzel okuduğumu muhakkak okula devam etmem gerektiğini eğer siz yazdırmazsanız kendisinin beni orta okula yazdıracağını söyledi. 

Soyadı nedeniyle zor buldum  

İşte yukarıda gördüğünüz birlikte olduğum kişi benim sevgili Sümer Öğretmenim. Bugünkü  konumumu ona borçluyum. Yıllarca okuldan ve Emekli Öğretmenler Derneği’nden sorduğum  evlendiği için soy adı değişmesinden dolayı  bulmakta zorlandığım sevgili öğretmenimi  29 Ağustos 2022 sabahı  AŞTİ’de karşıladım.  

Bugün 82 yaşında olan Sümer Çetinkol buluşmayı şöyle anlattı:  

Gözyaşım sel oldu  

Yaşamımızda olağandışı günler az olur. O günleri sanırım kimse ölene kadar unutmaz. Bende böyle bir günü iki yıl önce yaşadım. Telefonum çaldı. Tatlı bir ses (Sümer Menekşe ile mi görüşüyorum) Evet deyince (Öğretmenim ben sizin 60 yıl önce öğrencinizdim. Siz beni çok sevdiniz, yakınlık gösterdiniz. Ben de bu yakınlığa karşılık en iyi, çalışkan   bir öğrenci oldum. Su sayede başarılı bir eğitim sonunda bir banka müdiresi olarak emekli oldum. Bu yaşantımı sadece sizin yakınlığınıza ve sevginize borçluyum deyince, ben de gözyaşı sel oldu.  İşte bir öğretmenin en güzel ödülü.  

62 yıl sonra anlamlı buluşma. Fatma Durdu hayatının yönünü değiştiren ilkokul öğretmeni Sümer Çetinkol ile 30 Ağustos Büyük Taarruz kutlamasını Anıtkabir de Atanın huzurunda yaptı


Haber Yorumları

  • Ö. Cemal Sabrioğlu09-09-2022 22:17

    Muhteşem bir buluşma. Yaşarken ben de kendi İngilizce öğretmenimle olan anılarımı anımsadım. Teşekkürler sevgili Fatma hanım. Ellerinden saygılarımla öperim Sümer öğretmenim.

Yorum Yazın