Tarihçi Vahdettin Engin belgeleriyle paylaştı

1959 öncesi şampiyonluklar için Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen ne diyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
1959 öncesi şampiyonluklar için Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen ne diyor?
Abone ol
1959 öncesi şampiyonluklar sayılmalı mı, sayılmamalı mı? Fenerbahçe o dönemin geçerli olması konusunda yoğun uğraş verse de, Galatasaray liglerin profesyonel olmadığını iddia ederek fikre karşı çıkıyor. Geçmişte Galatasaray Lisesi müdürlüğü de yapmış olan Ünlü Tarihçi Vahdettin Engin ise bahsi geçen şampiyonluklarla ilgili olarak Galatasaray’ın kurucusu olan Ali Sami Yen’in ifadelerini belgeleriyle paylaştı.

Muhalif Özel - Oğuz Büber

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF), 1959 yılı öncesine dair şampiyonlukların araştırılması için komisyon kurma kararı alması konunun yeniden bolca konuşulmasına neden oldu.

2021 yılında Fenerbahçe Kulübü, söz konusu 9 şampiyonluğun Süper Lig şampiyonluğu statüsünde kabul edilmesi, ilgili şampiyonlukların mevcut sayıya dahil edilerek, Süper Lig şampiyonluk sayısının 28 olarak tescil edilmesi için Türkiye Futbol Federasyonuna (TFF) başvuruda bulunmuştu.

Galatasaray tarafı ise belirtilen dönemde liglerin mahalli olduğu iddiası ve o süreçte yalnızca 1 şampiyonlukları bulunması sebebiyle karara karşı çıkıyor.

TFF’nin kuracağı komisyonda alanında uzman tarihçilerin yer alacağı düşünülüyor.

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir yazı kaleme alan Gazeteci Murat Bardakçı da, böyle bir komisyonda sıradan tarihçilerin olamayacağını belirterek;  

“Devlet Arşivleri’nde araştırmaya âşinâ olmaları, 1928 öncesi kayıtlar ile gazetelerden istifade edebilmek için eski harfleri gayet iyi bilmeleri ve konu üzerinde geniş tecrübeye sahip bulunmaları şarttır” diyerek belirli kaideler sıraladı.

Bardakçı “futbol tarihi” dendiğinde ise aklına ilk ve tek isim olarak Prof. Vahdettin Engin isminin geldiğini söyledi.

Hatta Bardakçı, Engin’i şöyle tanımladı: Alanına hâkim gayet ciddî bir tarihçidir, Sultan Abdülhamid döneminin Türkiye’deki önde gelen uzmanlarındandır, senelerini arşivde geçirmiştir, bütün çalışmalarını belgeye dayandırır ve futbol tarihimiz hakkında dünya kadar da yayın yapmıştır!

Bir dönem Galatasaray Lisesi Müdürlüğü’nü de yapmış olan Ünlü Tarihçi Vahdettin Engin, konuk olduğu bir yayında Galatasaray’ın kurucusu ve eski başkanı Ali Sami Yen’in 1941’de yaptığı bir konuşmaya ve konuşmanın belgelerine yer veriyor. Belgelerde Ali Sami Yen’in 1941 öncesini baz alarak Fenerbahçe şampiyonluklarını kabul ettiği görülüyor.

Vahdettin Engin konuyu şöyle aktarıyor:

“Türkiye Şampiyonluğu vardır, yoktur deniliyor ya

Ali Sami Yen diyor ki;

“Galatasaray bu şampiyonluğu (Türkiye Şampiyonluğu’nu) 1938-1939'da kazanmıştır. Fenerbahçe ise 1933-1934, 1934-1935, 1935-1936, 1936-1937, 1939-1940'da olmak üzere beş defa ihraz etmiştir.”

Bunlar Ali Sami Yen’in kendi notları ve resmi bir toplantıda ortaya koyduğu bilgiler. Son derece değerli bilgiler, çünkü futbol tarihinde Galatasaraylı olarak bulunmuş bir kişinin notları. 1941 yılına kadar olan süre içinde diyor ki; biz Galatasaray olarak biz 1 defa şampiyon olduk. Fenerbahçe ise 5 defa şampiyonluk kazanmıştır diyor.  

Bu arşiv belgesi, hikaye falan değil. Dolayısıyla Galatasaray Spor Kulübü’nün yönetim kurulu buna ne diyecek? Kendi başkanlarının bu şekilde bir not tuttuklarından haberdarlar mı acaba? Ben soruyorum şimdi. Ve bu bilgilere sahipler mi? Muhtemelen bu bilgilere sahip değiller. Bu vesileyle de öğrenmiş oluyorlar. “

Ünlü tarihçi sonrasında ilgili belgeye nasıl erişileceğine dair bilgilere de yer veriyor. Belgenin internet tarayıcısı üzerinden Taha Toros arşivi yazılarak bulunabileceğini belirtiyor. Ancak şu an itibariyle ilgili siteye erişim sağlanamıyor. Vahdettin Engin’in bahsettiği resmi belgenin görsellerine ise haberimizin alt kısmında yer veriyoruz. 


Yorum Yazın