İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5320 %0.06
49,6229 %0.05
5.774,35 % 0,37
91.994,98 %-1.433
Ara
Muhalif. GÜNDEM Yumurtada 'son tüketim tarihi' ibaresi kaldırılıyor, yerine...

Yumurtada 'son tüketim tarihi' ibaresi kaldırılıyor, yerine...

Tarım ve Orman Bakanlığı, sofralık yumurtalarda “son tüketim tarihi” ibaresini “tavsiye edilen tüketim tarihi” ile değiştirerek yumurta israfını azaltmayı amaçlıyor. Yeni düzenlemeyle sofralık yumurtanın, yumurtalama tarihinden itibaren tüketiciye ulaştırılma süresi ise 21 günden, 28 güne çıkarıldı.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye’de sofralık yumurtaya ilişkin önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, yumurta israfını azaltmak amacıyla “son tüketim tarihi” ifadesini “tavsiye edilen tüketim tarihi” olarak değiştirdi. Bu kararla, milyonlarca yumurtanın çöpe gitmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Yeni düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği kapsamında yapıldı. Avrupa Birliği mevzuatına uyum sağlanan tebliğe göre artık sofralık yumurtanın tüketiciye ulaştırılma süresi 21 günden 28 güne çıkarıldı.

28 günden sonra sofralık olarak satılamayacak

Yumurta, yumurtlandığı tarihten sonra 28 gün boyunca sofralık olarak satılabilecek. Bu sürenin ardından doğrudan sofralık olarak satışı yapılamayacak ancak yumurta ürünleri üretiminde kullanılabilecek.

Ekstra taze ibaresin dikkat

Ayrıca, “ekstra taze” olarak satışa sunulan yumurtaların yumurtlamadan sonraki 4 gün içinde sınıflandırılması, işaretlenmesi ve paketlenmesi zorunlu hale getirildi.
Sınıflandırma, işaretleme ve paketleme işlemi 10 gün içinde yapılmayan yumurtalar, sofralık olarak piyasaya sürülemeyecek.

“B sınıfı yumurta” tanımı netleşti

Yumurta ürünleri üretimine gönderilen yumurtaların, yalnızca onaylı gıda işletmelerine verilmesi sağlanacak. Bu kapsamda “B sınıfı yumurta” ifadesi daha açık hale getirilerek, “B sınıfı yumurta gıda sanayisine gönderilir ve kullanılır” şeklinde değiştirildi.

“Free range” tanımına da açıklık getirildi

Düzenlemeyle birlikte “free range (açık dolaşıma erişim)” ifadesi de daha anlaşılır hale getirildi. Yeni metinde bu terim artık “açık dolaşım alanına erişim (free range) yetiştiricilik” olarak geçiyor.
Mevcut yumurta üreticilerine 31 Aralık 2025’e kadar uyum süresi tanındı.

Güvenilir gıda için mevzuat güncelleniyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda israfının önlenmesi, tüketici bilincinin artırılması ve güvenilir gıdaya erişim için mevzuat çalışmalarının kararlılıkla süreceğini bildirdi. Türk Gıda Kodeksi kapsamında mevzuat çalışmalarına kararlıkla devam edeceğini bildirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *