İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5359 %0.07
49,6539 %0.06
5.778,15 % 0,44
92.077,40 %-1.249
Ara
Muhalif. GÜNDEM Gıda işletmelerinde karekod uygulaması zorunlu hale geldi

Gıda işletmelerinde karekod uygulaması zorunlu hale geldi

Market, kasap, restoran ve kafelerde gıda denetim geçmişi artık karekodla görülebilecek. Uygulama bugünden itibaren zorunlu oldu.

Okunma Süresi: 2 dk

Tüketicilerin gıda işletmelerinin denetim geçmişine ulaşmasını kolaylaştıran karekod uygulaması, 24 Temmuz 2025 itibarıyla satış ve toplu tüketim yerlerinde zorunlu hale geldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçen yıl hayata geçirdiği sistem sayesinde, artık market, kasap, manav gibi satış yerleri ile restoran, kafe ve yemekhane gibi toplu tüketim işletmelerinde tüketiciler, işletmelerin denetim durumunu mobil cihazlarından kolayca görebilecek.

Karekod mobil cihazla okutulacak

Tüketiciler, işletmede görünür şekilde yer alan karekodu “Tarım Cebimde” adlı mobil uygulamayla taratarak işletmeye ait kayıt/onay numarası, unvan, adres bilgileri ve son denetim tarihi gibi önemli bilgilere ulaşabilecek.

Uygulama ile güvenilir gıdaya erişim sağlanması, tüketici memnuniyetinin artırılması ve denetimlerin daha şeffaf hale getirilmesi amaçlanıyor.

İşletmeler karekodu ücretsiz oluşturabilecek

Bakanlık yetkililerinden Çiğdem Kurtar, uygulamanın Haziran 2024’te devreye alındığını, ancak bugüne kadar gönüllülük esasına göre sürdüğünü hatırlattı. Yeni düzenleme ile satış ve toplu tüketim işletmelerinin karekod kullanımı artık zorunlu olacak.

İşletmeler, guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden vergi veya TC kimlik numarası ve işletme kayıt numarası ile giriş yaparak ücretsiz karekod oluşturabilecek. Oluşturulan karekodun, tüketicinin görebileceği bir alanda sergilenmesi zorunlu olacak.

Kurala uymayanlara para cezası geliyor

Kurtar, denetimlerde karekodu bulundurmayan işletmelere idari para cezası uygulanacağını açıkladı. Ayrıca tüketicilerin karekodu okutarak karşılaştıkları uyumsuzlukları “Alo 174 Gıda Hattı” üzerinden bildirebilecekleri hatırlatıldı.

“Gıdalarda DNA düzeyinde analizler yapıyor, lazer termometre gibi yüksek teknoloji cihazlar kullanıyoruz. Ancak en iyi denetçi tüketicinin kendisidir.” diyen Kurtar, vatandaşları Tarım Cebimde uygulamasını kullanmaya ve bilgilendirme kampanyalarını takip etmeye çağırdı.

Denetim şeffaflığıyla tüketici güveni artacak

Bu yeni sistemle birlikte tüketicilerin, alışveriş yaptıkları veya yemek yedikleri işletmenin Bakanlığa kayıtlı ve denetlenen bir yer olduğunu bilmesi, hem bilinçli tüketimi artıracak hem de gıda güvenliği konusunda şeffaf bir yapı kurulmasına katkı sağlayacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *