Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından her yıl Haziran ayının ilk Pazar günü Dünya Kahvaltı Günü olarak kutlanıyor. 21-27 Mayıs "Türk Mutfağı Haftası" ve 1 Haziran "Dünya Kahvaltı Günü" etkinlikleri kapsamında da Türkiye'nin birçok büyükelçiliğinde Türk mutfağı tanıtıldı.
İngiltere'nin başkenti Londra'da bu etkinlikler kapsamında kahvaltı daveti verildi. Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ve eşi Sevcan Ertaş'ın ev sahipliğinde büyükelçilik rezidansında düzenlenen davete, yabancı diplomatik misyon temsilcileri, akademisyenler, gazeteciler, sivil toplum temsilcileri ve Türk vatandaşları katıldı.
Büyükelçi Ertaş, davette yaptığı konuşmada, kahvaltının Türk toplumunda çok önemli bir yere sahip olduğunu ve Türk toplumunun kahvaltı kültürüyle gurur duyduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliğinde kahvaltı daveti verildi. Büyükelçilik Rezidansı'nda düzenlenen kahvaltı davetinde, Çinli medya mensupları, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri ve vatandaşlar bir araya geldi.
Pekin Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Gözde Öztürk, burada yaptığı konuşmada, yemek kültürünün bir halkın tarihinin, geleneklerinin ve değerlerini anlattığını, Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinin yemek geleneğine ışık tutarak zengin bir kültürel mirası görünür kılmayı amaçladığını belirtti.
Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği, "Dünya Kahvaltı Günü" dolayısıyla Bosfor restoranda tanıtım etkinliği düzenlendi. Türk kahvaltısının farklı lezzetlerinin sunulduğu programa, Rus ve Türk gazeteciler katıldı. Pek çok Rus gazeteci ilk defa Türk kahvaltısı ve Türk çayını tatma imkanı buldu.
Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, yaptığı konuşmada, Dünya Kahvaltı Günü hakkında bilgi verdi. Türk kahvaltısının zengin içeriği ile dikkati çektiğini belirten Bilgiç, "Türk halkı kahvaltıya büyük önem verir. Kahvaltıda insanlar aileleri ve sevdikleriyle birlikte zaman geçirdiği için bu kültür her evin vazgeçilmez gelenekleri arasındadır." ifadelerini kullandı.
Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da, Türkiye'nin Bogota Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde "Dünya Kahvaltı Günü" dolayısıyla etkinlik düzenlendi.
Etkinliğe, ülkede görevli yabancı misyon temsilcileri, Türk vatandaşları ve büyükelçilik çalışanları katıldı. Katılımcılara, Türkiye'den özel getirilen peynir, zeytin ve reçel çeşitlerinin yanı sıra menemen, börek ve zeytinyağlı dolma ikram edildi.
Türkiye'nin Bogota Büyükelçisi Beste Pehlivan Sun, "Dünya Kahvaltı Günü vesilesiyle bugün, zengin Türk kahvaltısını Kolombiya'da yaşayan yabancı diplomatlara ve Kolombiyalı dostlarımıza tanıtmak amacıyla büyükelçilik binamızda bir araya geldik. Kahvaltı kültürümüzü ve çeşitli lezzetlerimizi güzel bir ortamda dostlarımızla paylaştık." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Atina-Pire Başkonsolosu Işıl Işık Civelek'in ev sahipliğinde, konsolosluk rezidansında, Dünya Kahvaltı Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte geleneksel Türk kahvaltısı ikram edildi.
Türk ve Yunan konukların misafir edildiği etkinlikte, zeytin, peynir, reçel, menemen, börek, tahin, bal, domates, salatalık, yumurta, sucuk, simit, kuru kayısı gibi geleneksel Türk kahvaltısının temel öğelerinden oluşan bir masa kuruldu.
Konuklar, geleneksel Türk kahvaltısında yer alan zengin çeşit ve lezzetlerin yanı sıra demleme Türk çayını da deneyimleme fırsatı buldu.
Başkonsolos Civelek, Dünya Kahvaltı Günü çerçevesinde Türk kahvaltısını tanıttıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Kahvaltı Türkler için sadece karın doyurmak anlamına gelmiyor. Aynı zamanda sosyalleşme, bir araya gelme, bütün duygu ve düşüncelerini paylaşmak için de önemli bir vesile. Biz de bugün tüm konuklarımızla bu deneyimi beraber yaşayalım istedik ve onları da burada ağırlamaktan çok büyük mutluluk duyuyoruz."
Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği Konutu'nda geleneksel Türk mutfağı kahvaltısının tanıtımı yapıldı.
Bulgaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mariya Angelieva ve Sofya’da görevli birçok ülkenin büyükelçisinin katıldığı sunumun ev sahipliğini yapan Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık, "Kahvaltı, Türk yemek kültürünün en önemli öğünü olarak kabul ediliyor. Burada, Türkiye’nin birçok yöresinin özgün yemek türlerinin örneklerini görecek ve tadacaksınız." dedi.
Gambiya'da "Dünya Kahvaltı Günü" dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Başkent Banjul'daki büyükelçilik rezidansında Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Banjul Temsilciliği işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, Türk kahvaltısının zenginliği ve kültürel değeri tanıtıldı.
Etkinliğe, ülkede görevli yabancı misyon temsilcileri, Gambiyalı sanatçılar ve modacıların yanı sıra medya mensupları katıldı. Türkiye'den özel getirilen peynir, zeytin ve reçel çeşitlerinin yanı sıra menemen gibi geleneksel lezzetler, katılımcılara ikram edildi.