İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28
88.169,62 %0.013
Muhalif. EKONOMİ Yumaklı: 31 Aralık’a kadar 81 ilde tüm yiyecek-içecek işletmeleri denetlenecek

Yumaklı: 31 Aralık’a kadar 81 ilde tüm yiyecek-içecek işletmeleri denetlenecek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yıl başından bu yana 1 milyon 291 bin gıda denetimi yapıldığını açıkladı. Yumaklı, yıl sonuna kadar 81 ilde yoğun tüketilen yiyecek ve içecek üreten ile satan tüm işletmelerin denetleneceğini söyledi.

Okunma Süresi: 2 dk

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği’nin (TÜRES) etkinliğinde yaptığı konuşmada gıda güvenliğinin bakanlığın “kırmızı çizgisi” olduğunu vurguladı. Yumaklı, Türkiye genelinde her yıl ortalama 1 milyon 300 bin denetim yapıldığını belirterek, 1 Ocak’tan bugüne kadar 1 milyon 291 bin denetimin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bakan Yumaklı, “Bugünden itibaren 31 Aralık’a kadar vatandaşımızın yoğun şekilde tükettiği yiyecek ve içecek üreten ve satan tüm işletmeleri 81 ilde denetlemek üzere bir program başlattık” dedi.

Gastronominin yalnızca bir sektör değil, aynı zamanda kültürel bir değer olduğunu ifade eden Yumaklı, markalaşma ve coğrafi işaretlerin önemine dikkat çekti. Türkiye’de 1798 ürünün coğrafi işaret tescili aldığını, 44 ürünün AB’den tescil kazandığını, 41 ürünün ise AB sürecinin devam ettiğini söyledi.

Pestisit denetimlerine de değinen Yumaklı, üretimden perakendeye kadar tüm aşamalarda kontrollerin sürdüğünü belirterek, insan sağlığını riske atan hiçbir uygulamaya müsamaha gösterilmeyeceğini vurguladı.

Gıda israfına ilişkin verileri de paylaşan Yumaklı, dünyada üretilen her üç gıdadan birinin sofraya ulaşamadan kaybolduğunu ya da israf edildiğini söyledi. Bakanlık olarak sektörle birlikte uzun soluklu yeni bir israfla mücadele programı hazırlığında olduklarını da sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *