İstanbul
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,6598 %-0.00
56,4947 %-0.30
6.784,88 %0.72
77.322,48 %0.23
Muhalif. EKONOMİ Kayseri'nin kuru domatesleri İtalya'da pizzalara lezzet katıyor

Kayseri'nin kuru domatesleri İtalya'da pizzalara lezzet katıyor

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde 2 bin dekarlık alanda hasat edilerek Erciyes Dağı'nın eteklerinde doğal yöntemlerle kurutulan domatesler, dünya mutfaklarının gözdesi haline geldi. Dolgunluğu ve aromasıyla dikkat çeken kurutulmuş domatesler, başta pizza üretimiyle tanınan İtalya olmak üzere ABD, Almanya ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkeye ihraç ediliyor.

Kayseri'nin kuru domatesleri İtalya'da pizzalara lezzet katıyor
KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 3 dk

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde yaklaşık 4 bin dekar alanda sürdürülen domates üretiminde kurutmalık ürünler öne çıkıyor. Toplam ekim alanının 2 bin dekarlık bölümünde yetiştirilen ve dolgun yapısıyla öne çıkan domatesler, hasadın ardından kurutma sergilerine taşınıyor. Yaklaşık 400 dönümlük arazide kurulu sergi alanlarına yayılan 1500 ton domates, Erciyes Dağı'nın eteklerinde, güneş altında 10 ila 15 gün arasında doğal yöntemlerle kurutularak ihracata hazır hale getiriliyor.

Erciyes'in iklimi lezzeti ve aromayı artırıyor

İlçede kuru domates üretiminin her geçen yıl ivme kazandığını belirten Yeşilhisar Ziraat Odası Başkanı Murat Demirel, üretimin 3 yıl önce 80 dekarlık küçük sergilerle başladığını hatırlattı. Bölgenin mikroklima avantajlarına dikkat çeken Demirel, şu ifadeleri kullandı:

"İlçemizin bulunduğu konum, ovamızın yapısı ve Erciyes Dağı'nın eteklerinde olması, gece ve gündüz sıcaklık farkının bulunması ve güneş ışığını fazla alması domateslerimizdeki kaliteyi ve lezzeti artırıyor. Özellikle İtalya'da pizzalarda bizim ilçemizden giden domateslerin kullanıldığını biliyoruz. Avrupa ülkelerinin tercih etmesinin nedenleri arasında el ile kesilmesi, kendi öz suyu ile kurutulması ve gün ışığında kurutulduğu için lezzet ve aromasının güzel olması geliyor."

Sözleşmeli model üreticinin ilgisini güçlendirdi

Üreticilerin planlı üretime yönelmesinde alım garantisinin belirleyici olduğunu vurgulayan Demirel, hasat ve işleme sürecine ilişkin detayları paylaştı:

"Çiftçimiz sözleşmeli üretim yaptığı için ürünü kaç liraya alacağını ve satacağını önceden bildiğinden domates ekimi yapmak istiyor. Normalde ilçemizde 4 bin dekarın üzerinde domates ekimi var. Bunun yaklaşık 2 bin dekarı kuru domates için ekiliyor. Domateslerimiz gün ışığında kızarıyor ve kurutuluyor. Bu nedenle lezzeti ve aroması çok daha güzel oluyor. Hasat başladığında hemen hemen her arazide 45-50 kişilik işçi grupları çalışıyor. Domatesler toplanarak kasalarla sergilere getiriliyor. Burada işçiler tarafından el ile kesiliyor ve daha sonra gideceği ülkenin talebine göre tuzlanarak veya kükürtlenerek kurutuluyor."

Pazarın talebine göre kükürtlü ya da tuzlu işleniyor

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye genelinden 91 ülkeye kuru domates sevk edildiğini hatırlatan Demirel, Yeşilhisar'ın da bu ihracat zincirinde yer almasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Ürünlerin tesislerdeki işlenme aşamasına değinen Demirel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kurutulan domatesler toplandıktan sonra büyük fabrikalara gidiyor. Fabrikalarda renk ve kalite bakımından makinelerden geçirilerek sınıflandırılıyor. Örneğin Amerika kükürtlü olanı, Avrupa Birliği ülkeleri ise tuzlu olanı tercih ediyor. Ürünler taleplere göre sınıflandırıldıktan sonra paketlenerek yurt dışına ihraç ediliyor. 91 ülkeye ihraç edilen kuru domates, ülkemize önemli miktarda döviz girdisi sağlıyor ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyor."

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız