İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,1948 %-0.1
50,6434 %0.13
7.108,58 % -0,38
72.437,12 %1.624
Muhalif. EKONOMİ Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Gıda fiyatlarındaki artış geçici

Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Gıda fiyatlarındaki artış geçici

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Şubat ayı enflasyon verilerinin ardından yaptığı açıklamada, gıda fiyatlarındaki yükselişin geçici olduğunu vurguladı. Temel mal ve hizmet enflasyonundaki tarihi gerilemeye dikkat çeken Şimşek, dezenflasyon sürecinin kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Şubat 2026 verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 2,96 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 31,53 seviyesine geriledi. Verilerin kamuoyuyla paylaşılmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık enflasyondaki sınırlı yükselişin temel nedeninin gıda fiyatlarındaki dönemsel dalgalanmalar olduğunu ifade etti.

Gıda fiyatlarının uzun dönem ortalamalarının üzerinde seyretmesinin yıllık veriye yansıdığını belirten Şimşek, bu durumun "geçici" bir etki yarattığının altını çizdi.

Hizmet Enflasyonunda 47 Ayın En Düşük Seviyesi

Bakan Şimşek, enflasyonun alt kalemlerindeki olumlu gidişata dikkat çekerek özellikle hizmet sektöründeki katılıkların kırılmaya başladığını vurguladı. Şimşek, "Temel mal enflasyonu yüzde 16,6'ya gerilerken, katılığın en yüksek olduğu hizmet enflasyonu son 47 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 40'ın altına indi. Bu tablo, enflasyonda aşağı yönlü ana eğilimin korunduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor," değerlendirmesinde bulundu.

Olumsuz Hava Koşulları ve Petrol Fiyatları Takipte

Gıda fiyatlarında son iki ayda gözlenen yüksek artışların önümüzdeki dönemde hava şartlarının normale dönmesiyle telafi edilmesini beklediklerini kaydeden Şimşek, dışsal faktörlere karşı yürütülen çalışmaları da aktardı. Jeopolitik gerilimler nedeniyle yükselen petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini sınırlandırmak için özel bir mesai harcadıklarını (3 Mart 2026 tarihli açıklama) belirten Bakan, makroekonomik dengelerin korunması adına tüm politika araçlarının eşgüdüm içinde kullanılmaya devam edileceğini yineledi.

Kira Artış Oranları Netleşti

Enflasyon verileriyle birlikte Mart ayı kira artış tavanı da belirlendi. Şubat ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, konut ve iş yeri kiralarında uygulanacak yasal artış oranı, on iki aylık ortalamalara göre şekillenerek piyasa beklentileri doğrultusunda netlik kazandı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız