İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,6337 %0.27
51,6013 %-0.2
6.704,43 % 0,27
67.001,74 %0.141
Muhalif. Uzmanından ”üçlü negatif meme kanserinde karşılanmamış ihtiyaçlara odaklanılmalı” açıklaması

Uzmanından ”üçlü negatif meme kanserinde karşılanmamış ihtiyaçlara odaklanılmalı” açıklaması

Prof. Dr. Özlem Er: ”Hastalığın genç yaştaki kadınlarda, geç evrede teşhis edilmesi ve agresif seyirle ilerlemesi sebebiyle bu alandaki karşılanmamış ihtiyaçlara odaklanılması ve hastaların yeni tedavilere erişiminin sağlanması önem arz etmektedir”

KAYNAK: AA
Okunma Süresi: 3 dk

İSTANBUL (AA) Gileads tarafından, meme kanserinin dünyada en çok tanı konan kanser olduğu ve kadınlarda 4 kanser vakasından birinin meme kanseri olduğu bildirildi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, kanser dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 19,3 milyon yeni kanser vakası görülürken bunun 2040 yılında 30 milyonun üzerinde olması bekleniyor. Ölüm nedenlerine bakıldığında ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre, dünya geneli için yaklaşık her 6 ölümden biri, Türkiye’de ise her 5 ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşiyor.

Meme kanseri, dünyada kanser türleri içerisinde kadınlarda görülme sıklığı açısından ilk sırada yer alıyor. Meme kanseri kendi içinde alt türlere ayrılırken her birinin seyri ve tedavisi farklı. Alt türlerinden biri olan üçlü negatif meme kanseri (TNBC) ise karşılanmamış tedavi ihtiyacının en yüksek olduğu türü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Özlem Er, üçlü negatif meme kanserinin, tüm meme kanseri vakalarının yalnızca yaklaşık yüzde 15'ini oluşturduğunu yüksek derecede heterojen olması sebebiyle hastalığın tedavisinin zor olduğunu aktardı.

Özlem Er, üçlü negatif meme kanseri hastalarının genellikle genç bireylerden ve sıklıkla ailelerinde meme kanseri öyküsü olan kadınlardan oluştuğunu belirterek, "Hastalık genellikle daha ileri evrede teşhis edilir ve bu tümörler çoğunlukla yüksek gradeli tümörlerdir. Bu hastaların yüzde 60'ından fazlası kür edilebilse de metastatik hastalık teşhis edildiğinde 5 yıllık genel sağkalım istenen seviye değildir. Hastalığın genç yaştaki kadınlarda, geç evrede teşhis edilmesi ve agresif seyirle ilerlemesi nedeniyle bu alandaki karşılanmamış ihtiyaçlara odaklanılması ve hastaların yeni tedavilere erişiminin sağlanması önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

Gilead Türkiye Medikal Direktörü Dr. Serhan Sevgi ise meme kanserinin dünyada en çok tanı konan kanser türü olduğunu ve kadınlarda 4 kanser vakasından birinin bu türün oluşturduğunu belirterek, "Gilead, 35 yıldır HIV/AIDS, hepatit B, hepatit C, enflamasyon, onkoloji ve sistemik mantar enfeksiyonları alanlarında yenilikçi tedaviler geliştirmeye odaklanarak bu hastalıkların ölümcül hastalıklar olmaktan çıkıp, yönetilebilir hastalıklara dönüştürülmesi yolundaki çabalara destek oluyor. Şimdi de onkoloji alanında hastaların henüz karşılanmamış ihtiyaçlarına çözüm sunmak için çalışıyoruz." açıklamasında bulundu.

Gilead'ın Türkiye'de son 5 yılda 6 milyon dolarlık ARGE yatırımı gerçekleştirdiğini belirten Sevgi, "Gilead olarak, bilimsel araştırmalar kapsamında Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı Eylem Planı'nda belirtilen global klinik araştırma yatırımlarından Türkiye’nin aldığı payın ve yürütülen klinik araştırma sayısının yıl bazında artırılması hedefini destekliyoruz. 2015 yılında hepatit B alanında 5 merkez ile başlattığımız klinik araştırmaları, onkoloji alanındaki yeni araştırmalar ile bugün 50'den fazla merkezde sürdürüyoruz." bilgisini paylaştı.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız