İstanbul
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,3436 %0.18
55,2234 %-0.32
6.649,96 %1.59
82.960,00 %2.34
Muhalif. Saraybosna Büyükelçisi Girgin’den ”Bosna Hersek’in istikrarının önemli olduğu” vurgusu:

Saraybosna Büyükelçisi Girgin’den ”Bosna Hersek’in istikrarının önemli olduğu” vurgusu:

”Türkiye için Balkanlar’ın ve Bosna Hersek’in istikrarı, barışı, huzuru ve refahı çok önemli çünkü Türkiye bölgenin bir parçası”

Saraybosna Büyükelçisi Girgin’den ”Bosna Hersek’in istikrarının önemli olduğu” vurgusu:
Okunma Süresi: 4 dk

SARAYBOSNA (AA) AHMET NURDUHAN/LEJLA BİOGRADLİJA AKSAN Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Türkiye için Balkanlar'ın ve Bosna Hersek'in istikrarı, barışı, huzuru ve refahının çok önemli olduğunu belirterek, "Çünkü Türkiye bölgenin bir parçası." dedi.

Girgin, AA muhabirine TürkiyeBosna Hersek ilişkileri konusunda açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri arasında yoğun bir diyalog olduğunu kaydeden Girgin, bir önceki Başkanlık Konseyinin 4 yıllık döneminde Erdoğan'ın iki kez Bosna Hersek'i, Başkanlık Konseyi üyelerinin de iki kez Türkiye'yi ziyaret ettiğini dile getirdi.

Girgin, Kasım 2022'de göreve başlayan Başkanlık Konseyi üyelerinin de Türkiye'ye iki kez resmi ziyaret gerçekleştirdiğinin altını çizerek, bu ziyaretlerin ilkinin 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, ikincisinin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin töreni için olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, Bosna Hersek'in en fazla anlaşma akdettiği ülke olduğuna dikkati çeken Girgin, "Halk seviyesinde ilişkilere baktığımızda, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi dolayısıyla şubat ve mart aylarında bütün Bosna Hersek seferber oldu. Bu da halktan olan teveccühü gösteriyor." diye konuştu.

2002'de 70 milyon dolar olan dış ticaret hacmi hedeflenen 1 milyar dolara yaklaştı

Girgin, Türkiye ve Bosna Hersek'in karşılıklı en fazla kardeş belediyeye sahip olduğuna işaret ederek, iki ülkenin her seviyede çok ileri noktada bulunduğunu dile getirdi.

TürkiyeBosna Hersek dış ticaret hacminin hedeflenen 1 milyar dolara çok yakın olduğunu ifade eden Büyükelçi Girgin, "Bunda Serbest Ticaret Anlaşması'nın büyük rolü var. 2002'de ilk Serbest Ticaret Anlaşması yapıldığında ticaret hacmi sadece 70 milyon dolardı." dedi.

Girgin, Türkiye'nin Bosna Hersek'e yatırımlarının salgın döneminde de hız kesmediğinin altını çizerek, Ziraat Bankasının ülkede kurulan ilk yabancı sermayeli banka olduğunu söyledi.

"Türkiye'den Bosna Hersek'e haftalık 41 sefer düzenleniyor"

Türkiye'nin dünyanın en önemli turizm destinasyonları arasında yer aldığını kaydeden Girgin, Türkiye'den Bosna Hersek'e çok sayıda turist geldiğini ve bu alandaki işbirliğinin artacağını ön gördüklerini belirtti.

Girgin, "Kültürel benzerlikler ve ortak tarih burada büyük rol oynuyor, vizesiz seyahat imkanı da bunu artırıyor. Geçen yıl kimlikle seyahat için bir süreç başlattık ve bu devam ediyor, henüz kuvveden fiile geçmedi. Bosna Hersek tarafının bu konudaki çalışmalarını bekliyoruz." dedi.

Bosna Hersek'in hem kış hem de yaz tatilinin yapılacağı mekanlara sahip olduğunu kaydeden Girgin, başta Türk Hava Yolları (THY) ve AnadoluJet ile olmak üzere, Türkiye'den Bosna Hersek'e haftada 41 sefer düzenlendiğini ifade etti.

Girgin, "THY, dünyada en fazla destinasyona uçan hava yolu şirketi olduğu için Bosna Hersek'i bir yerde Güney Amerika'ya, Afrika'ya ve Uzak Doğu'ya kadar da bağlamış oluyor. Türk turistlerin de buraya gelişinde bu seferlerin çok önemli bir rolü var." değerlendirmesinde bulundu.

Bu seferlerin sadece Türk turisti taşıma değil aynı zamanda Bosna Hersek'e diğer ülkelerden turistleri taşıma ve Bosna Hersek'i dünyaya bağlama görevini de üstlendiğini kaydeden Girgin, Türkiye'nin bu sayede Bosna Hersek ekonomisine büyük oranda katkı sağladığını ifade etti.

Türkiye'ye sadece Saraybosna'dan gerçekleştirilen tarifeli seferlerin, diğer havaalanlarından da yapılması için talepler geldiğini belirten Girgin, bu taleplerin de incelenmekte olduğunu söyledi.

"Türkiye için Balkanlar'ın ve Bosna Hersek'in istikrarı ve barışı çok önemli"

Girgin, "Türkiye için Balkanlar'ın ve Bosna Hersek'in istikrarı, barışı, huzuru ve refahı çok önemli çünkü Türkiye bölgenin bir parçası. Türkiye için bu bölgede toprak bütünlüklerinin muhafazası, vazgeçilmez bir husus. Bunu her vesileyle dile getiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Srebrenitsa Soykırımı anma törenlerine gönderdiği mesajda da bunu vurgulamıştı. Aynı gün TBMM'de grubu bulunan 6 parti de bir deklarasyon imzalayarak bu konudaki görüşümüzü ve tutumuzu bir kez daha ortaya koymuşlardı." diye konuştu.

Türkiye'nin ülkedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini vurgulayan Girgin, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleriyle de hem eğitim hem de teçhizat alanında işbirliklerinin bulunduğunu söyledi.

Girgin, devlet düzeyindeki ilişkilerin çok iyi seviyede olduğuna dikkati çekerek, bu ilişkilerin verimli bir şekilde ilerlemesini dilediklerini ve bu hususta çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız