İstanbul
Kapalı
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,9884 %0.10
55,8121 %0.05
6.583,40 %-2.34
83.295,84 %-1.54
Muhalif. Mozart için yapılandan esinlenerek Neşet Ertaş adına ”türkü bahçası” kurdu

Mozart için yapılandan esinlenerek Neşet Ertaş adına ”türkü bahçası” kurdu

Kırşehir’de iş insanı Ercan Malkoç tarafından oluşturulan, ismini ”Bahça Duvarından Aştım” türküsünden alan ”Neşet Ertaş Türkü Bahçası”nı ziyaret edenler, halk ozanının sevilen eserlerini müzik duraklarında dinleyebiliyor Çok sayıda bitki ve çiçeğin bulunduğu bahçede ziyaretçiler, Ertaş’ın doğup büyüdüğü evin birebir örneğini de görebiliyor

Mozart için yapılandan esinlenerek Neşet Ertaş adına ”türkü bahçası” kurdu
Okunma Süresi: 3 dk

KIRŞEHİR (AA) SERKAN GÜNER TUNAHAN AKGÜN Kırşehir'de iş insanı Ercan Malkoç tarafından yaklaşık 10 dönümlük alanda oluşturulan "Neşet Ertaş Türkü Bahçası"nda müzik duraklarında "Bozkırın Tezenesi"nin sevilen eserleri yankılanıyor.

Avusturya Salzburg gezisinde besteci Wolfgang Amadeus Mozart için hazırlanan müzeden etkilenen Kırşehirli iş insanı Malkoç, memleketinde Neşet Ertaş için bir açık hava müzesi yaptırmaya karar verdi.

Bahçe için Tarım ve Orman Bakanlığından, kent merkezindeki bir otelin yanında bulunan yaklaşık 10 dönümlük alan kiralandı.

Halk ozanı Ertaş'ın "Bahça Duvarından Aştım" türküsünden esinlenilerek "Neşet Ertaş Türkü Bahçası" ismi verilen, "Can yakıp kalp kırma ey insanoğlu" öğüdüyle kapılarını aralayan mekan, yürüyüş yolu, dinlenme ve müzik duraklarından oluşuyor.

Bahçede, sanatçının sevilen eserlerinin isimlerini taşıyan duraklara gelenler sensörlü müzik kutuları sayesinde türküleri dinleyebiliyor.

"Gönüldağı", "Mühür Gözlüm", "Zahidem", "Ahirim Sensin", "Ah Yalan Dünya", "Neredesin Sen" gibi türkülerin isimlerini taşıyan 14 durağın yanı sıra bahçede 3 bine yakın fidan ve çok sayıda çiçek bulunuyor.

Yürüyüş yolunun farklı noktalarında Ertaş'ın sözlerinin yazıldığı kemerlerle karşılanan ziyaretçiler, Neşet Ertaş'ın doğup büyüdüğü evin birebir örneğini de görebiliyor.

Bahçe ücretsiz gezilebiliyor

Otel müdürü ve bahçenin koordinatörü Osman Yıldız, AA muhabirine, Türkiye'de bir sanatçı için benzeri bulunmayan bir açık hava müzesi yapıldığını söyledi.

Ertaş'ın kendine has üslubuyla Kırşehir'in ardından tüm Türkiye'de ve dünyada tanındığını, her yaştan seveninin bulunduğunu aktaran Yıldız, bu konseptte Türkiye'de bir ilki oluşturduklarını anlattı.

Bahçede, Neşet Ertaş'ın doğup büyüdüğü ve babası Muharrem Ertaş'ın yaşadığı evin birebir örneğinin yer aldığını dile getiren Yıldız, "14 Neşet Ertaş müzik durağı yapıldı. İnsanlarımız hem bahçede güzel vakit geçiyor hem de Neşet Ertaş'ımızın türkülerini dinliyor. Türkülerin isimleri duraklara verildi. İçerisine oturduğunuzda müzik kutuları var, el sensörüyle ismi verilen türkü çalıyor." diye konuştu.

Yıldız, mekanın resmi açılışını henüz yapmadıklarını ancak ziyarete açık olduğunu, ücretsiz gezilebildiğini dile getirdi.

Ziyaretçilerin bahçeyi beğenerek sosyal medyada paylaştıklarını anlatan Yıldız, "Bununla ilgili olumlu, güzel dönüşler alıyoruz. Çok beğenildi, bu da bizi mutlu ediyor. Türkiye'de böyle bir eser yok. Bunun da Kırşehir'de olması, kente çok büyük katkı sağlayacak." dedi.

300 çeşit fidan ve çiçek bulunuyor

Kırşehir'de bambu bitkisinin kolay kolay yetişmediğini, bahçe için özel çalıştıklarını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Neşet Ertaş Türkü Bahçası'nda toplam 300 çeşit, 3 bine yakın fidan ve çiçek var. Türkiye'de farklı illerden ve yurt dışından getirildi. Buranın yapımı 4 ay sürdü, 50'den fazla personel çalıştı. Çok büyük bir efor sarf ettik. Bölgeden geçen insanların gezip görebileceği büyük bir eser kazandırdık. Özellikle türkü ve bozlak sevenlerin geleceği odak noktası haline getirdik."

Yıldız, iş insanı Ercan Malkoç tarafından yaptırılan "Neşet Ertaş Türkü Bahçası"nın çalışmaların tamamlanmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız