İstanbul
Az bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,1713 %-0.01
55,2635 %-0.02
6.546,99 %0.08
85.933,25 %-0.50
Muhalif. Malta Dışişleri Bakanı, ”AGİT’in hayatta kalması için ne gerekiyorsa yapacağını” söyledi

Malta Dışişleri Bakanı, ”AGİT’in hayatta kalması için ne gerekiyorsa yapacağını” söyledi

Malta Dışişleri Bakanı, ”AGİT’in hayatta kalması için ne gerekiyorsa yapacağını” söyledi
Okunma Süresi: 2 dk

VİYANA (AA) Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Malta Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Lan Borg, Ukrayna’da savaşın başlamasıyla, Rusya’nın AGİT içindeki tutumu nedeniyle bazı tıkanıklıkların yaşanmasına ilişkin "Bu organizasyonun hayatta kalması için ne gerekiyorsa yapacağını" söyledi.

Borg, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen basın toplantısında, AGİT'in 2024 Dönem Başkanlığı'nı üstlenen Malta’nın önceliklerini anlattı.

Önceliklerinin ilk sırasında Ukrayna’da süren savaşın olduğuna işaret eden Borg, gelecek hafta Kiev’e bir ziyaret yapacağını, burada Ukraynalı yetkilileri dinleyerek AGİT’in bu ülkeye yönelik yürüttüğü projelerin daha etkili olması ya da ihtiyaca yönelik çeşitlendirilmesi gibi hususların ele alınacağını belirtti.

Borg, Kuzey Makedonya gibi Malta’nın da dönem başkanlığında insan unsurunun ön planda olacağını, insan kaçakçılığı, siber suçlar, iklim değişikliği gibi konuların öncelikleri arasında yer alacağını vurguladı.

Ukrayna’da savaşın başlamasıyla Rusya’nın, AGİT içindeki işleyişe yönelik tutumu nedeniyle yaşanan sıkıntılara değinen Borg, Rusya’nın Malta’nın dönem başkanlığını desteklediğini, bunun ileride alınması gereken kararlara yönelik umut verici olduğunu dile getirdi.

Borg, ağustosta AGİT’in Genel Sekreteri dahil 4 önemli pozisyonuna yeni atamaların yapılması gerektiğini, ortak bütçe ve eylülde de sonraki yılın dönem başkanının belirlenmesi gibi önemli gündem başlıklarıyla karşı karşıya olduklarını belirterek, "Bu organizasyonu hayatta tutabilmek ve işlevsel kılmak için ne gerekiyorsa yapacağım." dedi.

"Malta olarak pozisyonumuz kalıcı ateşkes çağrısına döndü"

Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtsız bırakan Borg, Orta Doğu’daki gelişmelere de değindi.

Borg, Malta olarak İsrail’in kendini savunma hakkını kabul ettiklerini ve destek verdiklerini ancak Gazze’de yaşananlara yönelik hassasiyetleri nedeniyle pozisyonlarını geliştirdiklerini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Malta olarak pozisyonumuz kalıcı ateşkes çağrısına döndü. Çünkü çocuk, kadın ve yaşlıların hayatlarını kaybetmesi her zaman bu sayılar çok fazlaydı ancak bu yolla yardımların ulaşabileceğine inanıyoruz. Temel olarak masumların hayatlarını kaybetmesini izlemeyi durdurmak gerekiyor."

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız