İstanbul
Kapalı
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,9828 %0.10
55,8379 %0.09
6.585,03 %-2.31
83.062,01 %-1.75
Muhalif. Iraklı fotoğrafçı çocukluk hayali olan mesleğini 70 yıldır sürdürüyor

Iraklı fotoğrafçı çocukluk hayali olan mesleğini 70 yıldır sürdürüyor

84 yaşındaki Muhammed Emin Kadir: ”Fotoğrafçılığa başladığım dönemde şehir merkezleri dışında hiçbir yerde fotoğrafçı dükkanı yoktu. O dönem iş yaptığım kameraya Şemsi deniliyordu. Yıllarca onunla iş yaptım. Yüz kişiye fotoğrafçılığı öğrettim. Birçok öğrenci yetiştirdim”

Iraklı fotoğrafçı çocukluk hayali olan mesleğini 70 yıldır sürdürüyor
Okunma Süresi: 2 dk

SÜLEYMANİYE (AA) HEMİN OTHMAN Irak’ın Süleymaniye kentinde yaşayan 84 yaşındaki Muhammed Emin Kadir, ilerleyen yaşına rağmen çocukluk hayali olan fotoğrafçılık mesleğine 70 yıldır tutkuyla devam ediyor.

Hayatının büyük bölümünü fotoğrafçılığa adayan Kadir, tutkunu olduğu bu sanatla kardeşlerinin sayesinde küçük yaşta tanıştı.

Dükkanındaki eski fotoğraf makineleri ve kameralarıyla bölgedeki fotoğrafçılığın serüvenine ışık tutan Kadir, uzun yıllardır icra ettiği mesleğini aynı zamanda 100'e yakın kişiye de öğretti.

Çocukluk hayali fotoğrafçılığı ailesinden öğrendi

Muhammed Emin Kadir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fotoğrafçılık mesleğinin aileden geldiğini, bunun çocukluk hayali olduğunu ve büyük kardeşlerinin mesleğin inceliklerini kendisine öğrettiğini söyledi.

Kardeşlerinden en büyüğünün Süleymaniye’nin en eski fotoğrafçısı Şeyh Mustafa Şeyh Said’in yanında yetiştiğini anlatan Kadir, "Fotoğrafçılığa başladığım dönemde şehir merkezleri dışında hiçbir yerde fotoğrafçı dükkanı yoktu." ifadelerini kullandı.

Kadir, mesleğe ilk başladığı 1950’li yıllarda insanların kimlik veya diğer işlerde kullanmak üzere fotoğraf çektirmek için şehir merkezlerine gitmek zorunda kaldıklarını anlattı.

100 kişiye fotoğrafçılık mesleğini öğretti

Bir dönem Süleymaniye’nin Çarta nahiyesinin ilk fotoğrafçısı olarak çalışan Kadir, burada hem merkeze gidemeyen vatandaşlara hizmet verdiğini hem mesleğini başkalarına da öğrettiğini dile getirdi.

Kadir, "O dönem iş yaptığım kameraya Şemsi deniliyordu. Yıllarca onunla iş yaptım. 100 kişiye fotoğrafçılığı öğrettim. Birçok öğrenci yetiştirdim.” diye konuştu.

Uzun yıllar eski kameralarını kullanan Kadir, bunları dükkanında sergilediğini ve hiçbir şekilde satmayı düşünmediğini de dile getirdi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız