İstanbul
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,3493 %0.18
55,3599 %-0.07
6.637,13 %1.39
82.691,40 %-0.43
Muhalif. 5070 yaş arası erkeklere, prostat kanserine karşı yılda bir kez kan testi uyarısı

5070 yaş arası erkeklere, prostat kanserine karşı yılda bir kez kan testi uyarısı

Sağlık Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Halil Başar: ”Genelde rektal muayeneden rahatsız olunduğu için çekince yaşanıyor. Buna ihtiyaç duymadan kandaki PSA değerine bakarak hastalığı tespit edebiliyoruz”

5070 yaş arası erkeklere, prostat kanserine karşı yılda bir kez kan testi uyarısı
Okunma Süresi: 2 dk

ANKARA (AA) FATMA SEVİNÇ ÇETİN Sağlık Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Halil Başar, prostat kanserinin erken teşhis ve tedavisi için, 5070 yaş aralığındaki erkeklere yılda bir defa tarama yaptırarak kanlarındaki Prostat Spesifik Antijen (PSA) değerine baktırmalarını önerdi.

Başar, 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü kapsamında, AA muhabirine yaptığı açıklamada, prostat kanserinin 5065 yaş aralığındaki erkeklerin yüzde 25'inde görülen bir kanser olduğunu, her 8 erkekten birinin risk taşıdığını belirtti.

Hastalığın erken evrelerinde özel bir semptomu olmadığına ve çok sinsi ilerlediğine dikkati çeken Başar, hastaların genellikle gece sık idrara çıkma, gündüzleri birkaç saat aralıklarla tuvalete gitme, idrarın ince gelmesi gibi belirtilerle hastaneye başvurduğunu aktardı.

Prof. Dr. Başar, "O şikayetler başlamadan hastayı fark etmek, yakalamak istiyoruz. Hastalığın semptom ve belirtileri çok geç evrede ortaya çıkıyor. Her ne kadar bizim yaklaşımımız kemoterapi, radyoterapiyle oluyorsa da hasta küratif tedavi şansını yitirmiş oluyor." diye konuştu.

Prostat kanserinin tedavisinde de erken tanının önemli olduğuna işaret eden Başar, "Prostat kanserini erkenden teşhis etmek için bugün elimizde PSA testi var. Bu testle hastalığı, daha milimetrik boyutlardayken tespit ediyoruz. Hastalık yayılmadan yüzde 90 üzeri başarıyla tedavi ediyoruz" dedi.

"Erkekler randevu almadan kliniğe gelip tarama muayenesi yaptırabilir"

Prof. Dr. Başar, hastanede Haziran ayı itibarıyla "Prostat Kanseri Tarama ve Takip Polikliniği"ni hayata geçirdiklerini ve günde 1520 kişinin prostat kanseri taraması için polikliniğe başvurduğunu bildirdi.

Erkeklerin randevu almadan kliniğe gelerek tarama muayenesi yaptırabileceklerini aktaran Başar, şu uyarılarda bulundu:

"Genelde rektal muayeneden rahatsız olunduğu için çekince yaşanıyor. Ancak buna ihtiyaç duymadan kandaki PSA değerine bakarak hastalığı tespit edebiliyoruz. En çok 5070 yaş aralığındaki hastaları önemsiyoruz. Çünkü hastalarımıza erken tanı imkanını vermek istiyoruz. 5070 yaş aralığındaki erkeklerin yılda bir defa tarama yaptırarak kanlarında PSA değerine baktırmaları gerekiyor."

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız