İstanbul
Az bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,1722 %0.01
55,2548 %0.01
6.546,15 %0.07
85.968,00 %-0.41
Muhalif. 45’ten fazla ülkeye 50 milyon dolarlık ponza ihraç edildi

45’ten fazla ülkeye 50 milyon dolarlık ponza ihraç edildi

Bims Sanayicileri Derneği Başkanı Serhat Sonugelen: ”Çin’den Avrupa’ya kadar birçok ülkeye ponza ihraç edilmektedir. Sektörün iç pazarı da büyük” ”Ülkemizdeki rezervin 9 milyar metreküpten fazla olduğu tahmin edilmektedir”

45’ten fazla ülkeye 50 milyon dolarlık ponza ihraç edildi
Okunma Süresi: 2 dk

NEVŞEHİR (AA) BEHÇET ALKAN Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 45'ten fazla ülkeye geçen yıl 50 milyon dolarlık ponza taşı ihracatı gerçekleştirildi.

Dünyadaki tüm rezervin yarısına sahip Türkiye'de, Nevşehir başta olmak üzere farklı illerdeki maden sahalarında çıkarılan ponza, ham madde olarak veya işlenerek kullanılıyor.

Volkanik faaliyetler sonrasında oluşan süngerimsi hafif kayaç, çoğunlukla inşaat, tarım ve tekstil alanında tercih ediliyor.

Ülke genelinde ponza üretiminde faaliyet gösteren 200'den fazla işletme, istihdam ve ekonomiye de katkı sunuyor.

"20 binden fazla kişiye de istihdam sağlanıyor"

Bims Sanayicileri Derneği (BİMSADER) Genel Başkanı Serhat Sonugelen, AA muhabirine, ARGE çalışması ve tanıtıma önem verdiklerini belirterek, ponzaya olan talebin her geçen yıl artış gösterdiğini söyledi.

Katma değerinin yüksek olmasından dolayı ponzayı "beyaz altın" olarak nitelendirdiklerini ifade eden Sonugelen, şöyle konuştu:

"Dünyada en fazla ponza Türkiye'de bulunmaktadır. ABD, İtalya, Yunanistan başta olmak üzere bazı ülkelerde mevcut. Ülkemizde ise çoğunlukla Nevşehir, Kayseri, Bitlis, Erzurum, Van, Isparta ve Manisa'da bulunmaktadır. Ülkemizdeki rezervin 9 milyar metreküpten fazla olduğu tahmin edilmektedir. Ponza taşı, doğal ve ekolojik bir malzeme. Ponza, ihracat değeri yüksek bir ürün ve 2023'te 50 milyon dolardan fazla ihracat gerçekleştirildi. 45'ten fazla ülkeye gitti. Çin'den Avrupa'ya kadar birçok ülkeye ponza ihraç edilmektedir. Sektörün iç pazarı da büyük. 20 binden fazla kişiye de istihdam sağlanıyor."

Ponzadan bu sene yapılan bims blok üretim kapasitelerinin artırılmasına yönelik yatırımların sürdüğünü aktaran Sonugelen, 2024 yılı sonundaki ponza ihracat gelirinin 60 milyon doları aşmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız