Düzce'nin Akçakoca ilçesinde bulunan Fakıllı Mağarası, doğal sarkıt ve dikit oluşumlarıyla dikkat çekerken, yaz aylarında serinlemek ve nefes almak isteyen ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.
Astım, bronşit ve nefes darlığı gibi rahatsızlıkları olanların özellikle tercih ettiği mağaranın içi yıl boyunca serin ve nemli bir havaya sahip. Ziyaretçiler, hem Karadeniz’in doğasını keşfetmek hem de şifalı havasıyla bilinen mağarayı deneyimlemek için bölgeye akın ediyor.
6 Milyon Yıllık Doğal Miras
Arkeologların verdiği bilgiye göre mağaranın yaşı yaklaşık 6 milyon yıl. Oluşum süreci ise hala devam ediyor. İçeride yer alan “Beyaz Oda” isimli özel galeri, damlataş oluşumlarının en etkileyici örneklerini sunuyor.
Mağara görevlilerinden Mustafa Işık, "Astım, bronşit ve nefes darlığı yaşayan ziyaretçilerimiz mağaranın havasından olumlu etkiler gördüklerini söylüyor. Mağara Akçakoca’ya 6-7 kilometre, ana yola ise yalnızca 1 kilometre uzaklıkta. Ulaşım oldukça kolay" ifadelerini kullandı.
Doğal Tedavi Arayanlara Alternatif Rota
Işık, mağaradaki damlataşların hâlâ oluşmaya devam ettiğini belirterek, “Bazı bölgelerde damlamalar devam ediyor, bazı bölgelerde ise olgunlaşma gözleniyor. Bu süreç mağaranın canlı bir doğa harikası olduğunu gösteriyor” dedi.
Yaz aylarında serinliğiyle nefes aldıran Fakıllı Mağarası, hem doğaseverlerin hem de alternatif yöntemlerle sağlık arayanların rotasına girmeye devam ediyor.