Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) dergisinde yayımlanan bilimsel araştırma, marketlerde satılan tüketime hazır gıdalarda Staphylococcus aureus bakterisinin varlığını ortaya koydu. Ankara’daki farklı hipermarketlerden alınan ürünler incelendi ve halk sağlığı açısından risk oluşturabilecek bakteriye bazı ürünlerde yüksek oranlarda rastlandı.
Hangi ürünlerde bakteri bulundu?
Araştırmada incelenen ürünler şunlardı: Rus salatası, İtalyan salatası, tavuk salatası, kadınbudu köfte, Arnavut ciğeri, tavuk döner, kremalı yaş pasta, kazandibi ve keşkül. Analiz sonuçları şöyle:
Kadınbudu köfte, tavuk döner, tavuk salatası ve kazandibi: yüzde 5
Arnavut ciğeri: yüzde 10
Keşkül: yüzde 15
Kremalı yaş pasta: yüzde 20
Rus salatası ve İtalyan salatası: Bakteri tespit edilmedi
Halk sağlığı için risk
Çalışmada, Staphylococcus aureus bakterisinin gıda zehirlenmelerine yol açabileceği ve bu durumun halk sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulandı. Raporda, “Tüketime hazır gıdalarda bu bakterinin minimize edilmesi için gıda işletmelerinde personel hijyenine dikkat edilmesi ve gıda güvenliği sistemlerinin uygulanması gerekir” ifadeleri yer aldı.
Staphylococcus aureus nedir?
Staphylococcus aureus, insanlarda ve hayvanlarda doğal olarak bulunan bir bakteri türüdür. Ancak uygun koşullarda çoğaldığında gıda zehirlenmelerine, cilt enfeksiyonlarına ve ciddi sistemik hastalıklara yol açabilir.