İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5444 %0.06
49,6681 %0.03
5.770,25 % 0,30
91.962,65 %-1.177
Ara
Muhalif. YAŞAM Market raflarında tehlike: O ürünlerde Staphylococcus bakterisi tespit edildi

Market raflarında tehlike: O ürünlerde Staphylococcus bakterisi tespit edildi

Et ve Süt Kurumu’nun araştırmasına göre, marketlerde satılan bazı tüketime hazır gıdalarda halk sağlığını tehdit eden Staphylococcus aureus bakterisi bulundu. Özellikle kadınbudu köfte, tavuk döner ve kremalı pastalar risk altında.

Okunma Süresi: 1 dk

Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) dergisinde yayımlanan bilimsel araştırma, marketlerde satılan tüketime hazır gıdalarda Staphylococcus aureus bakterisinin varlığını ortaya koydu. Ankara’daki farklı hipermarketlerden alınan ürünler incelendi ve halk sağlığı açısından risk oluşturabilecek bakteriye bazı ürünlerde yüksek oranlarda rastlandı.

Hangi ürünlerde bakteri bulundu?

Araştırmada incelenen ürünler şunlardı: Rus salatası, İtalyan salatası, tavuk salatası, kadınbudu köfte, Arnavut ciğeri, tavuk döner, kremalı yaş pasta, kazandibi ve keşkül. Analiz sonuçları şöyle:

Kadınbudu köfte, tavuk döner, tavuk salatası ve kazandibi: yüzde 5

Arnavut ciğeri: yüzde 10

Keşkül: yüzde 15

Kremalı yaş pasta: yüzde 20

Rus salatası ve İtalyan salatası: Bakteri tespit edilmedi

Halk sağlığı için risk

Çalışmada, Staphylococcus aureus bakterisinin gıda zehirlenmelerine yol açabileceği ve bu durumun halk sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulandı. Raporda, “Tüketime hazır gıdalarda bu bakterinin minimize edilmesi için gıda işletmelerinde personel hijyenine dikkat edilmesi ve gıda güvenliği sistemlerinin uygulanması gerekir” ifadeleri yer aldı.

Staphylococcus aureus nedir?

Staphylococcus aureus, insanlarda ve hayvanlarda doğal olarak bulunan bir bakteri türüdür. Ancak uygun koşullarda çoğaldığında gıda zehirlenmelerine, cilt enfeksiyonlarına ve ciddi sistemik hastalıklara yol açabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *