İstanbul
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5818 %0.07
49,6536 %0.1
5.761,00 % 0,26
90.450,54 %1.051
Ara
Muhalif. YAŞAM Acil Gıda Kolektifi Şefleri Deprem Bölgesinde

Acil Gıda Kolektifi Şefleri Deprem Bölgesinde

Acil Gıda Kolektifi Şefleri Deprem Bölgesinde

Okunma Süresi: 3 dk

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremler sonrası, ağır kış koşulları ile de mücadele eden depremzedelere yemek sağlamak üzere kurulan Acil Gıda Kolektifi deprem sahasında çalışmalarını sürdürüyor.

10 ili etkileyen depremlerin yıkıcı etkisi bölgede ciddi bir gıda ihtiyacına sebep olurken, bu ihtiyacı çözmek adına şefler, akademisyenler, öğrenciler ve özel sektör profesyonelleri 2 saat içinde WhatsApp gruplarından gönüllü olarak bir araya gelerek Acil Gıda Kolektifi’ni oluşturdu. Depremden 10 saat sonra Hatay’a ilk ekipler ulaşırken, 36 saat içerisinde ise 3 şehirde 7 mutfak kuruldu. Depremin 5.gününde ise kolektif, kurulan 7 mutfak için ihtiyaç duyulacak ürünlerin düzenli ve sürdürülebilir sevkiyatını gerçekleştirecek, depo ve sevkiyat sistemini organize etmeye başladı. Acil Gıda Kolektifi, günde yaklaşık 100 bin kişiye 3 öğün yemek sağlıyor.

Türkiye’nin şefleri deprem bölgesinde

Ülkemizin farklı bölgelerinden önde gelen şeflerin ekipleriyle birlikte gönüllü olarak pişirdikleri yemekler, depremden etkilenen ihtiyaç sahiplerine ve arama kurtarma ekiplerine dağıtılırken, yine gıda sektöründen farklı uzmanlıklarda ekipler, kendi aralarında oluşturdukları iş bölümü ile lojistik, insan kaynağı yönetimi, planlama çalışmalarını yürütüyorlar.

Planlama ve Koordinasyon

Gıda ihtiyaçları bağışçı kurumlar tarafından merkez depoya gönderilirken, toplanan malzemeler tüketim planlamasına göre mutfaklara düzenli olarak ulaştırılıyor. Günlük olarak  ortaya çıkan acil ihtiyaçlar ise, kolektife destek olan tedarikçiler ve bağışçı kurumlar tarafından direkt mutfaklara sevk edilmek üzere koordine ediliyor. 

Acil Gıda Kolektifi’nin sözcüsü Yalçın İnam,   öncelikli amaçlarının, 7 mutfağın alt yapısını güçlendirerek sürdürülebilir bir şekilde kapasite artışını sağlamak olduğunu belirterek “bu mutfaklara erişimi olmayanlara, mobil ekiplerle malzeme ulaştırıyoruz” dedi. Kolektif oluşumunda yer alan tüm şeflerin “birlikten kuvvet doğar” yaklaşımıyla olağanüstü bir gayretle  çalıştıklarını dile getiren Yalçın İnam, AFAD, Kızılay ve yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde bulunduklarını, yeme içme sektöründeki STK’ların oluşturduğu dayanışma platformu ile de düzenli koordinasyon sağladıklarını, sözlerine ekledi. Yalçın İnam şöyle devam etti:

“Şeflerimizin sahaya gidişleri belli bir rotasyon dahilinde ve planlı olarak yapılıyor. Şimdiye kadar 200’ün üzerinde şef gönüllü olarak 7 mutfak ve diğer istasyonlara yönlendirildi. Gönüllü olarak gitmeyi bekleyen 1000’in üzerinde şef ve gastronomi öğrencisi ise planlama dahilinde sahaya gönderilmeye devam edecek.”

7 mutfaktan 3 öğün yemek

Rakamların anlık olarak değişkenlik göstermesiyle birlikte; Hatay, Adıyaman ve Elbistan’da bulunan toplam 7 mutfaktan günde yaklaşık 100 bin kişiye 3 öğün yemek sağlanıyor. Mutfakların bulunduğu noktalar ise şöyle :

  1. İskenderun Pınarbaşı
  2. Hatay Turunçlu
  3. Hatay Defne
  4. Hatay Samandağ
  5. Elbistan Şeker Fabrikası
  6. Adıyaman Altınşehir
  7. Adıyaman Havalimanı

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *