İstanbul
Kapalı
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,6633 %0.06
56,2284 %0.06
6.766,08 %0.77
75.547,30 %-1.70
Muhalif. Videolar GÜNDEM AKINCI TİHA'dan SUNGUR ile hava hedefinde tam isabet

AKINCI TİHA'dan SUNGUR ile hava hedefinde tam isabet

AKINCI TİHA, SUNGUR Hava Savunma Füzesi ile gerçekleştirdiği test atışında yüksek süratli hedef İHA'yı tam isabetle vurdu.

KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 3 dk

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı), hava muharebesindeki kabiliyetlerini geliştirmeye devam ediyor. Gerçekleştirilen yeni atış testinde, Roketsan tarafından geliştirilen SUNGUR Hava Savunma Füzesi kullanıldı.

Test kapsamında AKINCI TİHA, yüksek süratli hedef insansız hava aracını SUNGUR mühimmatıyla tam isabetle vurdu.

SUNGUR ile hava hedefinde tam isabet

Test faaliyeti kapsamında Tekirdağ'daki Çorlu Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nden havalanan AKINCI, Karadeniz üzerindeki test sahasına intikal etti.

Sinop açıklarında gerçekleştirilen testte, gökyüzünde seyreden hedef insansız hava aracı AKINCI'dan ateşlenen SUNGUR mühimmatı tarafından tam isabetle vuruldu.

Atış testinin başarıyla tamamlanmasının ardından AKINCI, planlanan rotayı takip ederek Çorlu'ya geri döndü.

Roketsan, testin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Milli sistemlerimizin entegrasyonuyla hava-hava angajman kabiliyetimizi güçlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

AKINCI'nın hava muharebesindeki mühimmat çeşitliliği genişliyor

Daha önce KEMANKEŞ 1 Yapay Zekâ Tabanlı Mini Seyir Füzesi ile hava-hava atışları gerçekleştiren AKINCI, Roketsan tarafından geliştirilen EREN Yüksek Hızlı Çok Amaçlı Dolanan Mühimmat ile de hedefini başarıyla vurdu.

SUNGUR Hava Savunma Füzesi'nin de kullanılmasıyla AKINCI'nın farklı sınıflardaki milli mühimmatları hava hedeflerine karşı kullanma kabiliyeti genişledi. AKINCI, sahip olduğu geniş mühimmat yelpazesiyle hava muharebesinde mühimmat çeşitliliği kabiliyetini ortaya koydu.

AKINCI'da çok sayıda milli mühimmat entegre edildi

Milli TİHA'nın geliştirme ve mühimmat entegrasyon faaliyetleri kapsamında bugüne kadar MAM-L, MAM-L TV, MAM-T, MAM-T IIR/TV, MAM-C, TOLUN mühimmat ailesi, TEBER-81, TEBER-82, LAÇİN, LGK-81, LGK-82, HGK-82, GÖKÇE Güdüm Kiti, GÖZDE Güdüm Kiti, KGK-82-SİHA, İHA-300 Süpersonik Füze, İHA-230 Süpersonik Füze, TV arayıcı ve lazer arayıcı başlıklı İHA-122 Süpersonik Füze, ÇAKIR Seyir Füzesi ve EREN Yüksek Hızlı Çok Amaçlı Dolanan Mühimmat başarıyla entegre edildi.

Farklı menzil, güdüm ve harp başlığı seçeneklerine sahip mühimmat çeşitliliği sayesinde AKINCI; yakın mesafeden uzun menzile kadar farklı hedef türlerine karşı görev yapabilen katmanlı bir harekât ve taarruz kabiliyetine ulaştı.

Baykar'ın ihracat performansı

Başlangıçtan bugüne projelerini tamamen öz kaynaklarıyla yürüten Baykar, 2025 yılında da insansız hava aracı segmentinde dünyanın en büyük ihracatçısı olduğunu açıkladı.

Son üç yılda dünya SİHA pazarındaki liderliğini sürdürdüğü belirtilen Baykar, 2025 yılında 2,2 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştı. Şirket, son yıllarda gelirlerinin yüzde 90'ını ihracattan elde ettiğini ve Türkiye'nin yüksek teknoloji ihracatında önemli bir konumda bulunduğunu belirtiyor.

Baykar'ın TB2 ve AKINCI ihracat anlaşmaları

Baykar, 2023, 2024 ve 2025 yıllarında Türkiye'deki tüm sektörlerde en fazla ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer alarak İhracatın Şampiyonları Ödülü aldı.

Şirket ayrıca 2021, 2022, 2023 ve 2024 yıllarında Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olduğunu belirtti.

Baykar'ın verdiği bilgilere göre şirket, 2023 yılında sektör ihracatının üçte birini, 2024 yılında ise savunma ve havacılık sektörünün toplam ihracatının dörtte birini tek başına gerçekleştirdi.

Baykar, Bayraktar TB2 SİHA için 36 ülkeyle, AKINCI TİHA için ise 16 ülkeyle olmak üzere toplam 39 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladığını açıkladı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız