İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5354 %0.07
49,5729 %-0.06
5.746,23 % -0,12
89.688,17 %-2.88
Ara
Muhalif. SAĞLIK Pestisit alarmı: En riskli meyve ve sebzeler açıklandı

Pestisit alarmı: En riskli meyve ve sebzeler açıklandı

Birleşik Krallık’taki araştırmaya göre, bazı meyve ve sebzelerde birden fazla kimyasal kalıntı tespit edildi; greyfurt en riskli ürün olarak öne çıkıyor.

Okunma Süresi: 1 dk

Yediğimiz ve içtiğimiz besinler, her geçen gün daha fazla soru işareti yaratıyor. Birleşik Krallık merkezli kâr amacı gütmeyen Pesticide Action Network UK, hükümetin tarım ürünlerindeki kimyasal kalıntılara ilişkin verilerini inceleyerek dikkat çeken sonuçlara ulaştı.

Daily Mail’in aktardığı bulgulara göre, incelenen 12 sebze ve meyvenin çoğunda yüksek miktarda pestisit bulundu. Sebzelerin yaklaşık dörtte birinde, meyvelerin ise dörtte üçünde birden fazla kimyasal kalıntı saptandı. Toplamda 17 çeşit üründe 123 farklı kimyasal tespit edilirken, bunlardan 42’si kanser riskine, 21’i ise hormon sistemi üzerinde olumsuz etkiye sahip maddeler olarak belirlendi.

Uzmanlar, pestisit kalıntısının en yüksek olduğu meyvenin greyfurt olduğunu açıkladı. Greyfurttan sonra en riskli ürünler arasında üzüm, yeşil limon, muz, dolmalık ve acı biber, karpuz ve taze fasulye yer aldı. Patates, kök sebzeler, zencefil ve sarımsak da yüksek kimyasal içeren diğer ürünler olarak sıralandı. En az kalıntı taşıyan ürün ise pancar oldu.

Araştırmacılar, bu sonuçların tüketicileri bilinçlendirmesi ve gıda güvenliği önlemlerinin önemine dikkat çekmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *