İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5214 %0.04
49,5618 %-0.07
5.780,88 % 0,48
91.122,63 %-1.574
Ara
Muhalif. SAĞLIK Bayram sofralarında kalbinizi yormayın: Uzmandan et tüketimi uyarısı

Bayram sofralarında kalbinizi yormayın: Uzmandan et tüketimi uyarısı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, sıcak yaz günlerine denk gelen Kurban Bayramı'nda özellikle kalp ve damar hastalarının et tüketiminde dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, “Tüketilen et miktarı doyumluk değil, tadımlık olmalı” dedi.

Okunma Süresi: 2 dk

Kurban Bayramı’nın yaz aylarına denk gelmesiyle birlikte, uzmanlardan sağlıklı beslenme konusunda uyarılar geliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bayram sofralarında ölçülü davranmaları gerektiğine dikkat çekti.

Bayramda dini vecibelerin yerine getirilmesinin önemli olduğunu ancak sağlığın da ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Boztosun, “Bayram sofraları kalp hastaları için risk taşıyabilir. Et tüketimini tadımlık seviyede tutmak, sağlıklı bir bayram geçirmenin en önemli adımıdır. Sofralarınızı sebze, meyve ve lifli gıdalarla zenginleştirin” diye konuştu.

“Et Dinlendirilmeli, Haşlama Tercih Edilmeli”

Etin pişirilme ve tüketim şeklinin de önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Boztosun, kesim sonrası etin hemen tüketilmesinin sindirim açısından zorlayıcı olduğunu söyledi:

“Hemen kesilen eti pişirip yemek bizde bir gelenek ama bu sağlık açısından pek önerilmez. Dinlenmiş, rahatlamış et hem daha lezzetli olur hem de daha kolay hazmedilir.”

Boztosun, haşlama yöntemiyle pişirilen etin tercih edilmesinin sağlık açısından daha güvenli olduğunu ve sofralarda dengeyi sağlamak adına sebzelerle birlikte tüketilmesinin önemini vurguladı.

“Sıvı Tüketimini İhmal Etmeyin”

Sıcak yaz günlerinde vücudun susuz kalmasının ek bir risk faktörü oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Boztosun, “Yaz aylarında su tüketimi hayati önem taşır. Etin sindirimi zor olabilir, bu yüzden hem sıvı alımına dikkat edilmeli hem de lifli besinlerle denge sağlanmalıdır” uyarısında bulundu.

Son olarak özellikle ileri yaşlardaki bireyler ve kronik rahatsızlığı olanlara seslenen Boztosun, bayramın neşesinin sağlıklı bir vücutla yaşanabileceğini hatırlattı:
“Kalbinizi koruyun, bayramınız huzurla geçsin.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *