İstanbul
Açık
26°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,7883 %0.08
56,1083 %-0.08
6.865,89 %0.94
81.875,03 %1.17
Muhalif. HABERLER Edirne'de peynir şöleni: 150 metrelik dev sofra kuruldu

Edirne'de peynir şöleni: 150 metrelik dev sofra kuruldu

Edirne'de düzenlenen 3. Gastronomi Festivali kapsamında, kentin coğrafi işaretli beyaz peynirini dünyaya tanıtmak amacıyla 150 metre uzunluğunda dev bir tadım sofrası hazırlandı.

Edirne'de peynir şöleni: 150 metrelik dev sofra kuruldu
KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 2 dk

Edirne Valiliği tarafından bu yıl üçüncüsü organize edilen Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali, kentin yöresel lezzetlerini uluslararası platforma taşıyor. Meriç Nehri kıyısındaki Söğütlük Millet Bahçesi'nde gerçekleştirilen etkinlik, Türkiye'nin yanı sıra 9 Balkan ülkesinden gelen şefleri ağırlayarak gastronomi dünyasını bir araya getirdi. Festivalin en dikkat çekiçi anlarından biri ise coğrafi işaretli Edirne Beyaz Peyniri'nin onuruna kurulan 150 metre uzunluğundaki devasa sofra oldu.

Beyaz peynirin başkenti vurgusu

Etkinlikte konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, kentin gastronomi potansiyeline dikkat çekerek Edirne'nin beyaz peynir üretimindeki köklü geçmişine vurgu yaptı. Vali Sezer, yüz yıldır kesintisiz üretim yapan fabrikaların varlığına işaret ederek, Edirne'nin beyaz peynirin vatanı ve başkenti olduğunu ifade etti. Kentin sadece tarihiyle değil, mutfak kültürüyle de milyonlarca turisti ağırlayacak bir altyapıya sahip olduğunu belirten Sezer, Edirne Sarayı'nın restorasyonuyla birlikte saray ve Rumeli mutfağının da daha geniş kitlelere tanıtılacağını müjdeledi.

Edirne'de peynir şöleni: 150 metrelik dev sofra kuruldu

Ekonomik değer ve küresel tanıtım

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise peynirin sadece bir lezzet değil, aynı zamanda hayvancılıktan üretime uzanan büyük bir ekonomik değer olduğunu belirtti. Aksal, Edirne'nin gastronomi kimliğinin güçlendirilmesinin bölge ekonomisine doğrudan katkı sağladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Ramazan Bingöl de Edirne peynirinin dünyanın en kaliteli peynirlerinden biri olduğunu ancak yeterince tanınmadığını dile getirdi. Bingöl, bu tür festivallerin Edirne peynirini küresel pazarda hak ettiği yere taşıyacağını ve hayvancılık sektörünü teşvik edeceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız