Antalya'da zeytin üreticileri için yüzleri güldüren bir dönem yaşanıyor. Geçtiğimiz sezon yaklaşık 50 bin ton seviyesinde kalan zeytin üretiminin, bu yıl elverişli hava koşulları ve yağışların etkisiyle yüzde 40 oranında artarak 70 bin tona ulaşması bekleniyor. Zeytinpark Genel Müdürü Bayram Çarkçıgil, ağaçların bu yıl oldukça verimli olduğunu belirterek, dalların adeta üzüm salkımı gibi zeytinle dolduğunu ifade etti.
Rekolte artışı yüzleri güldürdü
Türkiye genelinde zeytin üretiminde 'var yılı' olarak nitelendirilen bu sezonda, ülke çapındaki toplam üretimin geçen yıla oranla yüzde 55 artışla 3,8 milyon tona çıkması tahmin ediliyor. Antalya Ticaret Borsası tarafından koruma altına alınan ve kent merkezinde yer alan 2 bin 600 dönümlük Zeytinpark'ta da hasat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Burada elde edilen ürünler, hem sofralık olarak değerlendiriliyor hem de kaliteli zeytinyağına dönüştürülüyor.

Doğal yöntemlerle üretim yapılıyor
Zeytinpark'taki 12 bin ağacın bakımında tamamen doğal yöntemler tercih ediliyor. İlaç ve gübre kullanımından kaçınıldığını vurgulayan Bayram Çarkçıgil, toprağın sürülmesi ve ağaçların düzenli budanmasıyla verimin artırıldığını belirtti. Ekim ayında başlayan hasat sürecinde öncelik sofralık zeytinlere verilirken, vatandaşlar da parktan kendi ihtiyaçları kadar doğal zeytin temin edebiliyor.
Gemlik çeşidi üretimde lider
Antalya'nın zengin zeytin çeşitliliği arasında Gemlik, Manzanilla, Memecik ve Ayvalık gibi türler öne çıkıyor. Özellikle Antalya'ya özgü olan ve coğrafi işaret tescili bulunan 'tavşan yüreği' zeytini bölgenin önemli değerleri arasında yer alıyor. Kentteki toplam 70 bin tonluk beklenen üretim içerisinde ise Gemlik çeşidi, miktar bazında ilk sırada bulunuyor.