Yeni Zelanda "göç" nedeniyle çalışma vizesi kurallarını sıkılaştırıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni Zelanda "göç" nedeniyle çalışma vizesi kurallarını sıkılaştırıyor
Abone ol

Yetkililer, Yeni Zelanda'da artık sürdürülemez hale gelen göç seviyelerine yanıt olarak çalışma vizesi kurallarını sıkılaştıracak. Düşük vasıflı adayların da İngilizce dil şartlarını yerine getirmeleri istenecek ve vize süresi 5 yıl değil 3 yıl olarak belirlenecek. Göç Bakanı Erica Stanford, "Göçmenlik ayarlarımızı doğru yapmak, bu hükümetin ekonomiyi yeniden inşa etme planı açısından kritik öneme sahip" dedi. Stanford, daha katı vize kurallarının göçmen işçilerin sömürülmesini önlemeye de yardımcı olduğunu belirtti.

Geçen yıl Yeni Zelanda'ya rekora yakın 173 bin kişi göç etti. Sıkılaştırılan kurallar uyarınca, çoğu çalışma vizesi için başvuranların asgari beceri ve iş deneyimi şartlarını yerine getirmesi gerekecek. Ayrıca, meslekler listesine eklenmesi planlanan 11 pozisyonun iptal edilmesi kararlaştırıldı. Ülkedeki bazı politikacılar, yeni gelenlerin enflasyon baskısını artırdığını öne sürdü.

Yeni Zelanda İşverenler ve Üreticiler Birliği ise yeni vize kurallarının istenmeyen sonuçlara yol açabileceği endişesini dile getirdi. Dernek başkanı Alan McDonald, "Doğru işçileri işe almamızı ve onların sömürülmemesini sağlamayı destekliyoruz, ancak dengeyi doğru sağladığımızdan emin olmalıyız. Motivasyonla çalışanların Yeni Zelanda'ya gelmesini zorlaştırmak, işlere zarar verir ve ekonomimize kayıplara neden olabilir" dedi.

Nüfusu 5,3 milyon olan Yeni Zelanda'da 2022 yılı sonundan bu yana göç dalgası yaşanıyor.


Yorum Yazın