Yeni Ülke Yayınevi'nden "Türkiye Ekonomisi"ni anlatan kitap

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni Ülke Yayınevi'nden "Türkiye Ekonomisi"ni anlatan kitap
Abone ol
İzzeddin Önder'in "Türkiye Ekonomisi" isimli kitabı Yeni Ülke Yayınevi'nden çıktı.

Kitapla ilgili şu bilgilere yer verildi:

Yeni Ülke Yayınevi olarak, Türkiye’nin içinde bulunduğu derin ekonomik krizin faturasının emekçilere kesildiği, yurttaşların alım gücünün her geçen gün düştüğü, her yeni güne yeni bir zam haberiyle uyandığımız şu günlerde, ekonomi alanında çok değerli bir çalışma olan İzzeddin Önder imzalı “Türkiye Ekonomisi” kitabını siz okuyucularımızla buluşturmanın heyecanını yaşıyoruz.

Hem bu krizin nedenlerini anlamak hem de bu krizden çıkışın reçetesi olabilecek bu çalışmanın, Türkiye’de önemli bir boşluğu dolduracağının inancıyla sözü yazarımız İzzeddin Önder’e bırakıyoruz:

“Oldukça geri bir miras üzerinde inşa edilmiş olup, gelişmiş ekonomiler havuzunda kalkınmaya çalışan, geç kapitalistleşen bir ekonominin, rejim ve çaba açılarından farklı bir yürüyüş rampasına oturtulmadıkça başarı sağlama şansı sınırlıdır. Zira geç kapitalistleşen ekonomiler üzerinde emperyalistlerin kurduğu ilişkilerin bir ilerleme gibi algılanan her aşamasında, ekonomiye katılan­ların bir miktarı süpürülüp götürülür. Başka bir deyişle, geri bir sosyo-ekonomik süreçten gelen ve kalkınmış ekonomiler havuzunda kapitalist yöntemle kalkınmaya çalışan, geç kapitalistleşen bir ekonomiye, potansiyel büyüme ve kalkınma şansı, ancak kendisine tanınan olanaklar çerçevesinde verilir; süreçte, mutlak büyüme algılaması eşliğinde ilk anda fark edilemeyen, uluslararası düzeyde göreli bir gerileme yaşanır. Çünkü içine doğulan kapitalist-emperyalist sistem, ülke üze­rindeki denetimini kaybetmemek amacıyla, ülkenin gelişme hamlelerine ancak frenleyici destek sağlar. Böylesi karmaşık işleyen bir süreçte ekonominin alt-yapısıyla emperyalistler arasındaki zorunlu iletişimin ve bu baskıcı etkileşimin toplumsal çıkarlara aykırı niteliği, maalesef halkın oylarıyla ik­tidara gelmiş olan siyasi iktidarın politikasıyla perdelenir. Diğer bir deyişle, Jessopvari devlet (polity) halka hizmet ku­rumu olarak inşa edilmiş olsa da zamana uyarlanan politikalar (policy) halkın uzun vadeli çıkarlarının aleyhine olabilir. Elinizdeki çalışmada, böylesi acı bir hikâyenin saptayabildiğim safhalarını ortaya koyup, tartışmaya açmaya çalıştım.”


Yorum Yazın