Yeni faiz kararı için “Bu operasyonu kim adına çektiniz” diyebilir miyiz?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni faiz kararı için “Bu operasyonu kim adına çektiniz” diyebilir miyiz?
Abone ol
Beklenen faiz kararı geldi. Alınan faiz yükseltme kararı uzunca bir süredir faiz düşürme politikası izleyen iktidarın Mehmet Şimşek’in göreve gelmesiyle birlikte yeni bir yön çizdiğini bizlere göstermiş oldu.

Muhalif Analiz

Erdoğan son olarak 14 Haziran tarihinde yaptığı açıklamada, "Kimse 'Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor' gibi bir yanılgının içine düşmesin" demişti. 

Öte yandan Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine gelmesi sonrasında faizlerde artış yaşanacağı beklenilen bir durumdu.

Alınan yeni faiz kararı bizlere iktidara yakın gazetelerden Yeni Şafak’ın yıllar önce attığı bir manşeti de hatırlattı. Yine bir faiz yükseltme kararı sonrası atılan manşette “Bu operasyonu kim adına çektiniz” gibi oldukça sert bir ifade kullanılıyordu. O dönemde iktidar kanadı bugünkü gibi bir faiz düşürme politikasını savunmuyordu ve bunu da, “Dünya, ekonomideki faiz etkisini azaltmaya çalışırken Türkiye’de Merkez Bankası, 83 milyonun sesine kulak tıkayarak faizi yüzde 17’den yüzde 19’a çıkardı.” sözleriyle belirtiyorlardı. Gazeteye göre, piyasa beklentisinin bile üzerinde yapılan 200 baz puanlık müdahale, ekonomik gerekçelerle izah edilemeyen bir faiz artışıydı ve “Merkez Bankası’nın Türkiye’nin büyümesini frenleyecek bu operasyonu kim veya kimler adına ve hangi amaçla çektiği merak ediliyor.” İfadelerine yer veriliyordu. 

Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var: O manşet atılırken Şahap Kavcıoğlu Yeni Şafak’ta yazardı ve manşet atıldıktan yalnızca birkaç gün sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na getirilmişti. 

Diğer önemli bir detay ise bu bugüne kadar yapılan son faiz yükseltme kararı idi.


Yorum Yazın