Vostoçni Uzay Üssü'nde Putin - Kim Jong-un buluşması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vostoçni Uzay Üssü'nde Putin - Kim Jong-un buluşması
Abone ol
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Vostoçni Uzay Üssü'nde bir araya geldi. Kim, yoğun programına rağmen kendisini Rusya'ya davet ettiği için Putin'e teşekkürlerini sundu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya ziyareti kapsamında bugün erken saatlerde Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Vostoçni Uzay Üssü'nde bir araya geldi. Kim, Putin'le el sıkışırken "Yoğun programınızda bizi davet ettiğiniz için teşekkür ederiz" diye konuştu.

Ziyaretin Kuzey Kore için önemli bir tarihte yapıldığını belirten Putin de "Sizi gördüğüme çok sevindim. Bu önemli olaylar, Cumhuriyet'in kuruluşunun 75. yıl dönümü, Büyük Kurtuluş Savaşı'nın 70. yıl dönümü, diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 75'inci yıldönümü" dedi.

'RUSYA'NIN KARARLARINI HER ZAMAN DESTEKLEYECEĞİZ'

Rusya-Çin sınırına yakın Amur bölgesinde bulunan Rusya'nın ilk ticari uzay merkezinde bir araya gelen liderler, yeni üssün tesislerini gezdi, "Angara" uzay roket kompleksi fırlatma aracının montaj atölyesi, "Soyuz-2" uzay aracının fırlatma kompleksi ve "Angara" aracı için yapım aşamasında olan fırlatma kompleksinde incelemelerde bulundu.

Reuters'ın aktardığına göre, Kuzey Kore lideri Kim, ziyaret sırasında, "Rusya egemenliğini ve güvenliğini hegemonyacı güçlere karşı korumak içi kutsal bir mücadele veriyor. Devlet Başkanı Putin'in ve Rusya liderliğinin kararlarını her zaman destekleyeceğiz ve emperyalizmle mücadelede birlikte olacağız" diye konuştu. Putin ise gazetecilerin Rusya'nın Kuzey Kore'ye uydu yapımında yardımcı olup olmayacağına ilişkin sorusuna, "Bu yüzden bugün buraya geldik. Kuzey Kore lideri roket mühendisliğine çok büyük bir ilgi gösteriyor. Aynı zamanda uzay alanında gelişme göstermeye çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

Putin ve Kim'in tesislerdeki incelemeleri esnasında Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuriy Borisov ve Uzay Altyapı Operasyon Merkezi Genel Müdürü Nikolay Nesterçuk sunum yaptı. Kuzey Kore lideri, Vostoçni Uzay Üssü'nün bulunduğu bölgeye özel tren ile geldi ve üsse arabayla geçti. Uzay üssündeki incelemelerinin ardından iki ülkenin lideri, beraberlerindeki heyetlerin katılımıyla görüşmelere geçti.

‘BULUŞMA, İKİ ULUS ARASINDAKİ DOSTLUĞU KUVVETLENDİRECEK’

Liderlerin görüşmesine öncesinde konuya ilişkin açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bu buluşmanın 'iki ulus arasındaki dostluğu kuvvetlendireceğini' söylemişti. ABD’li yetkililere göre ise iki liderin gündeminde Rusya’nın savaşın devam ettiği Ukrayna’da kullanmaya ihtiyaç duyduğu silah ve mühimmatların ticareti var. Kim’e seyahatinde üst düzey hükümet ve ordu görevlileri de eşlik ediyor. Kim son olarak 2019’da, ABD ile nükleer müzakerelerin çökmesinin ardından Vladivostok’a giderek Putin’le görüşmüştü.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Kuzey Kore lideri Kim'in zırhlı treninde 20 zırhlı otomobil taşıdığı, normal trenlerden çok daha ağır olduğu için saatte en fazla 59 kilometre hızla ilerleyebildiği belirtiliyor. Rusya’daki tren raylarının genişliği Kuzey Kore’dekinden daha büyük olduğu için Kim’in treninin sınırda tekerlerini de değiştirmesi gerekti. Bir önceki seyahatinde bu 70 dakika sürmüştü.


Yorum Yazın